Dezvăluiri despre primele zile în penitenciar ale studentului marocan acuzat de dubla crimă din Iași. Cine îl poate vizita și ce drepturi are

Ioana Matei 11.05.2022, 21:37
Dezvăluiri despre primele zile în penitenciar ale studentului marocan acuzat de dubla crimă din Iași. Cine îl poate vizita și ce drepturi are

Ahmed Sami el Bourkadi, studentul marocan acuzat că și-a ucis un coleg de la Universitatea de Medicină din Iași și pe iubita acestuia, în urmă cu cinci luni, în vila lor din Iași, a fost trimis în judecată. El și-a petrecut deja primele două zile în Penitenciarul Iași, susține că este nevinovat și vrea să fie judecat cât mai repede, renunțând chiar la a mai cere să iasă din arest preventiv.   

Ahmed Sami el Bourkadi,  mutat la Penitenciarul Iași

Acuzațiile pentru care va fi judecat – omor calificat asupra a două persoane – i-ar putea aduce, dacă va fi găsit vinovat de judecători, o pedeapsă între 15 și 25 de ani de închisoare sau detenție pe viață.  

Rechizitoriul a ajuns de la procurori la Tribunalul Iași pe 5 mai și de atunci este în procedură de cameră preliminară. Judecata va începe după ce judecătorul de cameră preliminară va constata că toate actele din dosar sunt complete și că procedura din timpul urmăririi penale a fost îndeplinită. 

După trimiterea în judecată, conform procedurilor, Ahmed Sami el Bourkadi a fost mutat din Centrul de Arest la Penitenciarul Iași.  

Raluca Andrei, avocata studentului marocan a declarat, pentru impact.ro, că acesta a ajuns marți în Penitenciarul Iași și a primit deja toate drepturile.

”Am fost astăzi acolo, i s-au acordat toate drepturile, i s-a activat cartela, poate să își sune părinții, i-am programat familia la vizită, i-am pus bani pe cont. Am vorbit cu el despre rechizitoriu, despre strategie”, a spus avocata. 

Studentul marocan împarte celula cu alți trei deținuți

Părinții lui Ahmed Sami el Bourkadi au cerut să îl viziteze și deja au primit dreptul să vină de două ori să îl vadă, în zilele următoare. 

”Am fost la el pentru că mi-au cerut cei de la Ambasadă, și oricum urma să îl vizitez. Mi-au explicat de la penitenciar ce bunuri pot să îi aducă părinții, mi-au programat deja două vizite, ținând cont de faptul că vin din celălalt capăt al lumii. Totul este în regulă”, a adăugat avocata. 

Studentul marocan stă într-o celulă cu alți trei deținuți și are dreptul să iasă zilnic 45 de minute, o oră la plimbare în curtea penitenciarului. 

Studentul marocan nu vrea să ceară schimbarea arestului preventiv, avocata acestuia anunțând marți instanța că nu fac contestație la această măsură. 

”Prima înfățișare a fost ieri, iar noi am spus că nu vom face contestație, pentru că vrem ca dosarul să stea cât mai mult la Tribunal, să nu se plimbe între instanțe, pentru a putea și magistratul să citească actele din dosar și să putem avea termenul de arhivă, ca să discutăm toate noutățile. Avem 20 de zile să facem cereri și excepții pe rechizitoriu”, a explicat avocata. 

Raluca Andrei a subliniat că vor aduce în fața instanței toate argumentele pentru a demonstra că nu Ahmed Sami el Bourkadi este autorul dublei crime.  

”Sunt anumite probe circumstanțiale, dar care atestă faptul că, în seara respectivă, într-un anumit interval orar, a fost acolo, lucru pe care nu l-a negat. Dar în rest, oricine citește rechizitoriul își dă seama despre situație”, a mai spus avocata.  

Nu avea motiv să își dea foc în penitenciar”

Raluca Andrei a făcut și precizări legate de incidentul care a avut loc miercuri în Penitenciarul Iași, respectiv incendierea unei saltele de către un deținut condamnat pe viață, nemulțumit că nu primește televizor în celulă. 

Ea spune că Ahmed Sami El Bourkadi nu a fost martor la incident, fiind încarcerat într-o altă zonă din penitenciar. Precizările avocatei vin după ce ar fi fost vehiculată informația că studentul marocan s-ar fi autoincendiat în penitenciar.   

Clientul meu este pe secția 9 și acolo nu a fost niciun conflict, nicio problemă. Chestiile astea se mai întâmplă în penitenciar, dar a fost aplanat incidentul fără nicio problemă. El nu a fost implicat în absolut nimic. Nu avea motiv să își dea foc în penitenciar, nu este genul care să facă așa ceva, este cuminte, liniștit și educat”, a explicat avocata. 

Raluca Andrei a adăugat că astfel de zvonuri se lansează pentru că s-ar dori o paralelă între faptul că în vila în care s-a produs dubla crimă a fost un incendiu și acum, după ce a ajuns în penitenciar, tot el a produs un incendiu.  

”Nu i-a trecut prin cap să își dea foc și nici nu avea cu ce. Este ultimul om care ar crea probleme”, a mai spus avocata. 

Youssef Ajniyah, de origine marocană, și iubita lui româncă, Ioana Vanesa Burlacu, au fost găsiți fără suflare în noaptea de 10 spre 11 decembrie 2021, în vila în care locuiau, în cartierul Moara de Vânt din Iași. Anchetatorii au stabilit că tinerii au fost uciși pe 9 decembrie, fiind găsiți după ce părinții lui Youssef Ajniya au anunțat că aceștia nu au mai ajuns care la Bruxelles, pe 10 decembrie, așa cum era stabilit. 

Oamenii legii care au ajuns la adresa din Iași unde locuiau tânărul și iubita lui i-au găsit pe aceștia fără viață, cu urme multiple de înjunghiere. Anchetatorii au stabilit că Ahmed Sami El Bourkadi este suspectul principal în cazul dublei crime însă atunci el nu mai era în România. 

Detalii ingrozitoare din dosarul crimei de la Iasi

După ce a fost dat în urmărire internațională, Ahmed Sami el Bourkadi a fost reținut la Roma, pe 14 decembrie, iar după o săptămână a și fost extrădat în România. 

Medicii legiști au găsit la necropsie 33 de lovituri de cuțit pe corpul tinerei și 17 pe trupul lui Youssef Ajniyah, în zone vitale, unele produse când se apăra.  

”Nu s-a identificat prezența alcoolului, cel puțin la persoana de sex feminin. Nici testele pentru droguri nu au ieșit pozitive. Plăgile aveau dispoziție pentru afectarea organelor vitale și dispunerea lor erau aproape identică. Sunt o parte din leziune în regim de apărare. Nu există urme de incendiere. Au avut parte de o moarte violentă” a precizat șefa Institutului de Medicină Legală Iași, Diana Bulgaru. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...