Dezvăluire uluitoare despre investițiile Ungariei în România. Toată lumea se întreabă cum a fost posibil

Redacția IMPACT 26.05.2020, 14:33

La exact un secol de la semnarea Tratatului de la Triatlon, care a restrâns semnificativ frontierele statului ungar, tensiunile dintre comunitățile maghiare din alte stat, care au aparținut, cândva Ungariei, par să se intensifice tot mai mult.

Cum a derulat Ungaria investiții în România

Nu este un secret faptul că Viktor Orban, premierul Ungariei livrează bani comunităților maghiare din țările învecinate, înclusiv grupurilor din Transilvania. Acest lucru are drept scop lărgirea spectrului de putere pe care o deține Orban, precum și sprijin politic pentru Fidesz, partidul aflat la guvernare, potrivit unor investigații mai ample realizate de publicația slovenă BIRN (Balkan Investigative Reporting Network).

Permiterea investițiilor în România, venite de la guvernul maghiar s-a realizat prin intermediul mai multor contracte. În cadrul unei conferințe de presă susținute marți, la sediul MAI, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, alături de omologul său maghiar, Péter Szijjártó, au purtat un dialog comun cu scopul detensionării relației bilaterale România-Ungaria.

Declarații de presă, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe și omologul său maghiar, Péter Szijjártó. Foto: captură video/ YouTube
Declarații de presă, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe și omologul său maghiar, Péter Szijjártó. Foto: captură video/ YouTube

Ministrul maghiar a discutat și despre programul investițional lansat de Ungaria pe teritoriul Transilvaniei, despre care spune că a fost stabilit printr-un acord non-verbal, realizat în perioada când Teodor Meleșcanu ocupa funcția de ministrul de Externe.

„Contractele care au fost derulate pentru investiţiile în Transilvania s-au încheiat. Dorim să le continuăm. Nu mai există contracte în derulare. În 2017, am vorbit cu Teodor Meleșcanu despre acesta și atunci am discutat condițiile, ne-am uitat unul în ochii celuilalt și așa am stabilit programul”, a declarat Péter Szijjártó.

Nu a existat, așadar un acord scris cu privire la direcțiile de investiții pe care Ungaria le-a aplicat în așa numitul plan de dezvoltare economică a Ardealului. Bogdan Aurescu, ministrul actual de Externe a solicitat, însă, un acord oficial.

„România dorește în modul cel mai sincer revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria și pentru că așteptările părții române cu privire la relația bilaterală trebuie comunicate direct și sincer ca între parteneri adevărați (…)

Nu există niciun acord pentru implementarea acestui acord (n.red. Programul de dezvoltare economică al Ardealului )pe teritoriul României. I-am transmis care sunt premisele esențiale pentru discuții pe acest subiect. Am propus că încheiem un acord cu privire la acest program, care să nu fie pe criterii etnice și nici cu încălcarea tratelor europene. Vom avea discuții în perioada următoare”, a declarat Șeful diplomației române, potrivit Digi 24.

Printre investițiile realizat de guvernul condus de Viktor Orban, în România, se numără cele derulate în fotbalul românesc. Investițiile guvernului din țara vecină în fotbalul românesc nu sunt o noutate, echipele Sepsi Sfântu Gheorghe (din Liga 1) și FK Csikszereda Miercurea Ciuc (din Liga 2) beneficiază deja de ajutor financiar din Ungaria. La Satu Mare se pregătește construirea unui complex fotbalistic ultramodern, ce ar presupune realizarea unei academii, care ar beneficia de mai multe terenuri și de un hotel pentru cazarea sportivilor, similar cu cel inițiat la Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmăriți Impact.ro și pe