Dezvăluire surprinzătoare în presa maghiară. Viktor Orban nu mai investește doi ani în Transilvania

Andra Daoud 15.08.2022, 20:02
Dezvăluire surprinzătoare în presa maghiară. Viktor Orban nu mai investește doi ani în Transilvania

Agenția publică de presă din Ungaria transmite că Guvernul de la Budapesta nu mai are în plan nicio investiție în Transilvania pentru următorii doi ani și că se concentrează pe finalizarea proiectelor aflate în derulare. Informația are legătură cu declarația controversată dată de Viktor Orban în urmă cu câteva săptămâni, atunci când a fost prezent la Băile Tușnad.

Presa maghiară scrie că Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania

O informație cu privire la investițiile făcute de Guvernul ungar în Transilvania i-a luat pe mulți prin surprindere. Agenția maghiară MTI transmite că Guvernul condus de Viktor Orban nu mai are în plan investiții noi în Transilvania în următorii doi ani, urmând a se concentra asupra proiectelor aflate deja în derulare.

Agenția aduce drept argument o declarație a primarului din Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, care a amintit despre discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, din urmă cu câteva săptămâni. Antal a făcut precizările în contextul încercărilor de a construi un centru cultural și pentru tineret în Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Județean și al Fundației Sapientia, cu ajutor de la statul maghiar.

Ungaria traversează o perioadă economică destul de complicată, pe fondul crizei de carburanți, a inflației galopante și a devalorizării sistematice a monedei naționale. În acest context, Guvernul nu va mai lansa investiții transfrontaliere în următorii doi ani în regiunile locuite de maghiari, printre care și județele din Transilvania.

Guvernul maghiar a făcut în ultimii ani investiții de milioane de euro în județele din Transilvania în care populația majoritară este maghiară. Acești bani au fost folosiți pentru stadioane, școli, grădinițe, biserici, centre culturale, spitale. Recent, o serie de finanțări din partea Guvernului de la Budapesta au provocat controverse în spațiul public, fiind legate de numele ministrului Mediului, Tanczos Barna, și de fundația pe care acesta o conduce.

Dezvaluire surprinzatoare in presa maghiara. Viktor Orban nu mai investeste doi ani in Transilvania
Viktor Orban a fost prezent la Baile Tusnad, in urma cu cateva saptamani

Scandalul finanțărilor din partea Guvernului de la Budapesta

Mai multe fundații și asociații conduse de lideri din UDMR sau apropiați ai lor ar fi primit în ultima perioadă finanțări din partea guvernului maghiar. Printre fundațiile care au beneficiat de ajutor s-ar număra și una condusă de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Banii ar fi ajuns în Transilvania de la Budapesta, prin intermediul Fundației Mens Sana de la Miercurea Ciuc, condusă de Barna.

Astfel, o parte din bani au fost folosiți pentru a se construi în localitatea natala a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, proiect finanțat de Guvernul maghiar. Tot prin intermediul fundației Mens Sana ar fi ajuns și 2,3 milioane de euro de la Budapesta la dotarea unui centru de chirurgie intervențională la spitalul din Miercurea Ciuc. În acest context, ministrul Tanczos Barna a simțit nevoia să aducă unele lămuriri.

„Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt finanțări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat aceste fundații finanțări ilegale. Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Toate patinoarele sunt deschise pentru cei care vor să patineze. Investiția pentru intervenții chirurgicale la spitalul din Miercurea Ciuc este pentru toți cetățenii României.

Nu știu care sunt criteriile (n.r. de acordare). Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din județul Harghita și am primit finanțare. Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria, nu a beneficiat de finanțare niciodată și banii primiți pentru aceste activități nu au fost folosiți niciodată pentru activități politice sau cu scop politic.”, a declarat Tanczos Barna, săptămîna trecută.

Urmăriți Impact.ro și pe