Dezlegare importantă în Postul Paștelui. Ce ai voie, de fapt, să mănânci astăzi

Daria Petrescu 01.04.2020, 09:47
Dezlegare importantă în Postul Paștelui. Ce ai voie, de fapt, să mănânci astăzi

Postul Sfintelor Paşti  a început pe 2 martie și ține până pe 18 aprilie. Postul Paştilor este cel mai lung şi mai important. De asemenea,  este şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Cu toate astea sunt anumite zile  în care există dezlegări importante.  Se mai face dezlegare la vin și în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului.

Ce ai voie, de fapt, să mănânci în zilele în care se face „dezlegare”

Deși sunt perioade de nevoință, în care renunțăm de bunăvoie la mai toate desfătările trupești, posturile cuprind și anumite zile în care se face „dezlegare”. Astfel că, în această perioadă puteți consuma alimente, precum untdelemn (ulei), vin, fructe de mare și peste.

Credincioșii care nu au la îndemână cărțile bisericești, unde sunt menționate aceste dezlegări, le pot află din calendar.

Se consumă untdelemn (ulei) și vin în zilele de sâmbătă și duminică, după Sfânta Liturghie. De asemenea,  și în zilele în care sunt rânduite sărbători. Acestea sunt însoțite de semnele „cruce roșie” sau „cruce neagră”. Acest lucru,  dacă ele nu cad în prima sau ultima săptămâna a Postului Mare.

De asemenea, se mai face dezlegare la vin și în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului. Asta după ce miercuri se citește în întregime Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Despre Postul Paștelui

Postul Paștelui este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. El  amintește și de postul celor 40 de zile ținute de Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice. Așa că, a primit și numele de Păresimi.

Se consumă untdelemn (ulei) și vin în zilele de sâmbătă și duminică
Se consumă untdelemn (ulei) și vin în zilele de sâmbătă și duminică

În vechime, Postul Sfintelor Paşti avea menirea de a-i pregăti pe cei ce urmau să primească botezul în noaptea Învierii.

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, referitoare la numărul patruzeci.  Este vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine. Potopul a durat 40 zile, la fel au rătăcit și evreii în pustie. Moise a stat pe munte 40 zile pentru a primi Legea ș.a.

Postul Paştilor este împărțit în două perioade:

-Postul Păresimilor, care ține până în Duminică Floriilor

– Reprezentat de ultima săptămâna – Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Şase săptămâni sunt în amintirea celor patruzeci de zile de postire a Mântuitorului. A şaptea săptămână este întru cinstirea Pătimirilor Sale, numită și Săptămâna Patimilor.

Postul Sfintelor Paşti este postul în care Biserica cheamă şi îndeamnă, mai stăruitor, pe toţi credincioşii, să se roage mai mult şi mai cu căldură. De asemenea,  să meargă mai des la sfintele slujbe, să cerceteze și să ajute, potrivit Calendarului creștin ortodox.ro

În perioada Postului Paștelui, pot apărea alte sărbători importante precum:

Mucenic Haralambie (10 februarie)

Întâia și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezatorul (24 februarie)

Ioan Casian și Gherman din Dobrogea (28-29 februarie)

Sfinții 40 de Mucenici (9 martie)

Buna Vestire (25 martie)

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11 aprilie)

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (12 aprilie)

Ierarh Pahomie de la Gledin (14 aprilie),

Sfântul Ierarh Teotim al Tomisului (20 aprilie)

Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie)

Sfinții români (24 aprilie)

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (25 aprilie).

Urmăriți Impact.ro și pe