Dezinfectanții periculoși vânduți în România. Provoacă orbirea și afecțiuni grave

Ana Anitoiu 28.11.2020, 11:26
Dezinfectanții periculoși vânduți în România. Provoacă orbirea și afecțiuni grave

Mai mulți dezinfectanți periculoși ar putea fi vânduți, în magazinele și farmaciile din România, în contextul pandemiei de coronavirus. Aceștia conțin substanțe periculoase, ce pot provoca, între altele, reacții alergice, orbire sau chiar deces.

De unde vin dezinfectanții periculoși ce ar putea fi vânduți și în România

Alerta a fost dată de Asociația Pro Consumatori (APC), care a atras atenția asupra unui comunicat ce a fost transmis de Comisia Europene privind existenţa pe piaţa Uniunii Europene a nouă mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi.

Pe această lista dezinfectanților de mâini periculoși apar produse fabricate în China. Acestea conțin metilizotiazolinonă. Substanța a fost interzisă în Uniunea Europeană și a fost declarată alergenul anului 2013, în Statele Unite ale Americii.

Președintele APC, semnal de alarmă în privința vânzării dezinfectanților periculoși, în România

Doctorul Costel Stanciu, președintele APC, a tras un semnal de alarmă referitor la vânzarea dezinfectanților periculoși, în România. El a precizat că dezinfectanții pentru mâini ce sunt comercializați pe piața românească nu au fost analizați de nicio instituție a statului român, din punctul de vedere al verificării compoziției acestora.

”Acest fapt ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii. Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața”, a spus președintele APC.

Dezinfectantii periculosi vanduti in Romania. Provoaca orbirea si afectiuni grave
Dezinfectanti periculosi

Lista dezinfectanților de mâini periculoși, găsiți în Marea Britanie și Germania

Conform Comisiei Europene, pe lista dezinfectanților de mâini periculoși se află: dezinfectantul marca Chemistplus, fabricat în Marea Britanie, cu o cantitate insuficientă de alcool, deci ineficient; precum și dezinfectantul marca MIR 24, fabricat în Ucraina și găsit în Germania, în compoziția căruia s-a găsit metanol, ce este foarte toxic pentru sistemul nervos central și ochi.

Lista continuă cu același dezinfectant de mâini, marca MIR 24, fabricat în Ucraina, dar comercializat în cantitate dublă, în Germania, cu metanol în compoziție și fără sistem de închidere de siguranță pentru copii, în condițiile în care ingerarea lui ar putea duce la orbire și chiar la deces.

Lista dezinfectanților de mâini periculoși, găsiți în Franța

Un alt dezinfectant de mâini periculos ce a fost găsit în Europa este cel de marcă HEMA, fabricat în Polonia, ce a fost comercializat online, în Franța. Ambalat într-o pungă, acesta putea fi confundat ușor de copii și bătrâni cu un aliment.

Pe lista dezinfectanților periculoși figurează și unul de marcă necunoscută, fabricat în Portugalia și depistat în Franța. Acesta conținea o cantitate insuficientă de etanol, motiv pentru care nu avea efectul virucid sau bactericid promis, sporind în acest fel riscul de infectare cu noul coronavirus.

Alți dezinfectanți periculoși ce au fost găsiți în Franța

Pe lista dezinfectanților periculoși figurează și unul marca PRADY, găsit în Franța. Nu se cunoaște țara de origine, dar cantitatea de etanol pe care o conținea era insuficientă și, astfel, nu oferea protecție împotriva COVID-19.

Franța a ridicat un semnal de alarmă și în privința unui dezinfectant periculos fabricat în Republica Populară Chineză, marca YDBY. Acesta conținea o cantitate insuficientă de etanol și avea în compoziție conservantul metilizotiazolinonă, ce este interzis în produsele cosmetice fără clătire. Substanța din urmă poate provoca dermatită alergică de contact persoanelor sensibilizate.

Dezinfectanți periculoși, puși la vânzare pe Amazon

Unii dezinfectanți periculoși au fost puși la vânzare pe Amazon. De exemplu, marca VERITA FARMA, fabricat în Spania, ce avea o cantitate prea mică de etanol pentru a proteja oamenii de infectarea cu noul coronavirus.

Un alt dezinfectant de mâini, marca PARISIENNE, fabricat în Italia, a fost denunțat de Franța, după ce a fost pus la vânzare online, inclusiv pe Amazon. Ambalajul nu conținea nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut isca un incendiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...