Dezastrul din buget, urgență la Palatul Cotroceni. Iohannis discută cu miniștrii, într-o întâlnire fulger

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit din nou cu Președintele Klaus Iohannis. Despre ce au discutat? Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

La scurt timp după învestirea Guvernului Orban și după ce miniștri și-au preluat portofoliile, liberalii constată tot mai multe aspecte lăsate nerezolvate de către guvernarea precedentă. Cu ce vești vine astăzi premierul?
Ludovic Orban s-a întâlnit astăzi cu Președintele Klaus Iohannis în contextul în care, într-o conferință de presă desfășurată în această dimineață, premierul a spus că nu mai există fonduri suficiente pentru a încheia anul nici pentru salarii, nici pentru programele de sănătate, notează mediafax.ro.

 

Despre dezastrul guvernării pesediste

Orban a transmis că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, fiindcă banii alocați domeniului sanitar nu sunt suficienți pentru a încheia corespunzător anul în curs.

„Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităţilor care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban.

Victor Costache, ministrul Sănătății a confirmat acest lucru, precizând că nu sunt suficienți bani de salarii, fiind vorba de aproximativ 4 miliarde de lei care mai sunt necesare în acest sens.

Victor Costache, Ministrul Sănătății. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

„Pot să vă garantez că tot ceea ce înseamnă programe de urgenţă, atât în domeniul accidentelor vascular-cerebrale, cât şi în domeniul infarctului miocardic, vor fi prioritizate şi dezvoltate. Concret, acum, în ţară dacă cineva face un AVC, problemele sunt enorme. Nu este normal, în România, ţară europeană, să avem cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare”, a spus Costache.

În acest context, a fost convocată o întânire de urgență la Palatul Cotroceni cu Președintele Klaus Iohannis, care a discutat cu premierul despre dezastrul găsit în bugetul național după plecarea PSD de la guvernare. La întrevedere a participat și Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, cu care s-a discutat despre prioritizarea programelor ce necesită rezolvare imediată.

Legat de problemele din domeniul sanitar, reacția fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea este, însă, alta. Ea spus că nu există motive de îngrijorare întrucât lucrurile se vor regla în trimestrul al IV-lea și că nu există momentan motive reale de îngrijorare.

„Se tot trag semnale de alarmă, dar aşa cum am tot spus, sistemul de sănătate are un buget estimativ, datorită faptului că nu se ştie câţi pacienţi vor fi în programe, nu se ştie câte molecule noi, câte tratamente noi vor intra. Sunt foarte multe lucruri care se reglează în trimestrul IV al fiecărui an. Şi asta se întâmplă de 10-15 ani. De aici şi până la a induce panică şi a spune că lucrurile sunt dezastruoase mi se pare foarte departe”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

În cadrul întâlnirii de la Cotroceni, Ludovic Orban a discutat cu Președintele României și despre susţinerea în Parlamentul European a Adinei Vălean, candidat pentru un mandat de comisar european. Preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o miercuri pe Adina Vălean pentru a prelua funcţia de comisar european pentru Transporturi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI