Dezastru pe râul Argeș. Cum a apărut pata neagră de un kilometru

Elena Avramescu 09.09.2020, 18:56
Dezastru pe râul Argeș. Cum a apărut pata neagră de un kilometru

În decursul zilei de azi, s-a putut observa o peliculă neagră pe lacul de acumulare Vâlcele de pe Râul Argeş, ceea ce nu este deloc un fenomen normal, astfel că a stârnit îngrijorare. Oficialii ABA Argeş-Vedea nu au spus despre ce substanţă este vorba, însă exclud prezenţa unui produs petrolier. Totuși, Centrala electrică Vâlcele a fost oprită.

Dezastru pe râul Argeș

La data de 8 septembrie, dispeceratul Adminisraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea a fost informat prin telefon de către personalul de tură al barajului Vâlcele despre apariţia unei pete negre pe suprafaţa lacului, pe o lungime de aproximativ 1 kilometru şi o lăţime de 20 – 30 m. Această pelicula existentă pe suprafaţa lacului nu era uleioasă şi nici nu avea miros, dea ceea s-a exclus ipoteza unei poluări accidentale pe bază de produs petrolier.

„Reprezentanţii ABA Argeş- Vedea (Inspecţia Bazinală a Apelor, GMPRA(Gestiune, Monitoring şi Protecţia Resurselor de Apă) şi Laborator) s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă în vederea efectuării analizelor de calitate din 3 secţiuni: baraj frontal Vâlcele, coadă lac acumulare Vâlcele şi corp apă canal Zigoneni – Vâlcele.

În funcţie de rezultatul analizelor de laborator, se vor continua investigaţiile privind identificarea poluatorului. În urma vizualizării în amonte a râului Argeş pe sectorul baraj Vâlcele – baraj Zigoneni, au mai fost constatate irizaţii punctiforme, pelicula strângându-se în frontul barajului Vâlcele”, au precizat ABA Argeş- Vedea, potrivit adevarul.ro.

Dezastru pe raul Arges
O pată neagră a apărut pe râul Argeș

Cum a apărut pata neagră de un kilometru

Conducerea ABA Argeş- Vedea a decis să se deplaseze la faţa locului Formaţia de Intervenţie Rapidă din cadrul SGA Argeş, pentru acţiona la curăţarea luciului apei cu materiale absorbante de tip spill sorb, baraje absorbante limitatoare şi cu un skimmer.

„Având în vedere că în aval de această secţiune urmează lacul de acumulare Budeasa – sursă de alimentare cu apă a municipiului Piteşti, s-a dispus Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş oprirea funcţionării CHE Vâlcele până la curăţirea luciului apei şi identificarea substanţei poluante. În funcţie de evoluţia fenomenului, vom reveni cu o nouă informare”, a msi spus ABA Argeş- Vedea.

În primăvara acestui an, râul Argeș a fost poluat masiv după ce o firmă de salubrizare ar fi aruncat și îngropat sute de tone de gunoi strâns din parcurile din Sectorul 1 al Capitalei. Atfel că judecătorii au decis arestarea preventivă a proprietarului firmei în cauză.

„Ieri declaram că vreau să îi văd cu cătușe la mâini pe toți hoții de lemne din România, pentru că am convingerea că toată lumea ar înțelege astfel că nu mai e de glumă să te joci de-a tăiatul ilegal în pădurile noastre. Exact același lucru este vlabil și pentru cei care încalcă legislația de mediu și își bat joc de sănătatea noastră. Mă bucur că Garda Națională de Mediu a avut o contribuție decisivă în această anchetă și îmi doresc ca astfel de acțiuni să continue”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe, la acea vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...