Dezastru natural în județul Iași. Care este explicația prefectului

Dezastru natural în județul Iași. Care este explicația prefectului

Dezastru ecologic în Iași. Apele și malurile râurilor Bahlui și Jijia au fost invadate de mii de pești morți. Potrivit specialiștilor, moartea peștilor ar fi consecința nivelului scăzut al oxigenului din apă, pe fodul variațiilor de temperatură.

Dezastru natural în Iași, pești morți în apele râurilor

Lucrătorii de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi au prelevat probe din râurile Bahlui şi Jijia, după ce la suprafaţa apelor dar şi pe maluri au apărut peşti morţi, scrie News.ro. Prefectul județului Iași a precizat că cei responsabili cu îndepărtarea peștilor morți au acționat pentru a curăța apele și malurile râurilor.

„Au fost prelevate şi ieri şi astăzi probe, în vederea efectuării de analize de laborator. În acelaşi timp, s-a acţionat pentru îndepărtarea peştilor morţi”, a afirmat prefectul Iaşiului, Marian Grigoraş.

Potrivit specialiștilor, dezastrul este pus pe seama nivelului săzut de oxigen din apă care s-a produs din cauza variațiilor de temperaturi din ultima perioadă.

„Având în vedere precipitaţiile înregistrate în cursul zilei de 30.07.2020, produse local cu intensitate mai mare, urmate de scăderea bruscă a temperaturii, coroborat cu valorile reduse ale oxigenului din apă, au condus la înregistrarea locală a  mortalitaţii piscicole”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Andreea Poenaru.

Dezastru natural în județul Iași. Care este explicația prefectului

Dezastru natural în județul Iași. Care este explicația prefectului

Un localnic a fost cel care a alertat autoritățile

Cel care a semnalat primul acest fenomen a fost un localnic din Iași, profesor universitar la Facultatea de Fizică.

„Apa e neagră. Malurile sunt albe cu peşti morţi. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase şi poartă mai la vale, spre Jijia, peştii morţi, gunoaie, lucruri încă neidentificate. Apoi se varsă în Jijia. După ce se amestecă, alţi peşti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg peştii mai mari în saci. Chem autorităţile să ia măsurile ce se impun. Înţeleg că anul trecut, s-ar fi întâmplat ceva asemănător”, a scris Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI