Se abat noi negri asupra Capitalei. După alegerile locale, indiferent de numele celui care va câștiga fotoliul de primar al Bucureștiului, va avea de gestionat o problemă serioasă. Locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă caldă, iar în sezonul rece și fără căldură. În plus, curentul electric ar putea fi și el oprit. Chiar dacă pare un scenariu greu de crezut, în realitate lucrurile sunt cât se poate de serioase.
Imediat după alegeri, noul primar al Capitalei va trebui să ia în serios problema apei calde care tinde să se acutizeze din cauza datoriilor acumulate de către compania Termoenergetica (TE) – cea care a luat locul defunctei RADET – către Elcen. După ce RADET a dat oficial faliment, în noiembrie 2019, serivicul de distribuție și furnizare a energiei termice a fost preluat, cu chiu cu vai din punct de vedere juridic, de Termoenergetica (TE), noua companie municipală înființată de administrația Firea.
RADET avea datorii de 3,9 miliarde de lei către Electroentrale București (Elcen). În acest moment, Termoenergetica are datorii, față de aceeași Elcen în valoare de 406 milioane de lei. Nu suma datorată de TE către Elcen ar fi problema ci modalitatea de plată, fapt pentru care s-ar putea ajunge la întreruperea furnizării de apa caldă în București.
Dacă TE nu plătește factura către Elcen, nici aceasta nu va putea plăti pentru gazul furnizat de Romgaz, care va opri alimentarea, iar Elcen nu va mai avea cu ce să facă apă caldă și căldură.
Potrivit Economica.net, cel mai negru scenariu care s-ar putea întâmpla ar fi ca în tot acest context să se oprească și alimentarea cu energie electrică. În cazul în care cele patru CET-uri rămân fără gaz, ele nu mai produc nici energie electrică, nici apă fierbinte. Pe timp de iarnă, acestea produc între 550 și 600 MW/ oră în funcție de mai multe condiții.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]“Municipiul București și județul Ilfov ating împreună un consum de până la 15% din consumul de energie electrică la nivel național, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară. Creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani, conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii rețelei electrice de transport aferentă zonei București”, arată Transelectrica.