Detaliul pe care românii nu îl știu despre salamul de Sibiu. Ce conține acesta, de fapt

Nicu Stan / 07.04.2021, 13:52
Detaliul pe care românii nu îl știu despre salamul de Sibiu. Ce conține acesta, de fapt

Detaliul pe care românii nu îl știu despre salamul de Sibiu. Ce conține acesta, de fapt. Acest tip de salam este considerat o comoară gastronomică românească autentică.

Ce ingrediente conține, de fapt, salamul de Sibiu. Nimeni nu se aștepta la una ca asta

Detaliul pe care românii nu îl știu despre salamul de Sibiu, produsul care poate fi considerat o comoară națională.

Acum s-a aflată mezelul care oferă calitate, dragoste și tradiție, potrivit producătorului, nu este, de fapt, din Sibiu și conține ingrediente la care nimeni nu s-ar fi așteptat.

Din ce se face, de fapt, salamul de Sibiu
Din ce se face, de fapt, salamul de Sibiu

Salamul de Sibiu se produce în România de peste 100 de ani

În România există o tradiție de peste 100 de ani în producerea salamului de Sibiu. Există surse care arată că acest tip de salam a început să fie fabricat de către pietrarul italian Filippo Dozzi, în Sinaia, în anul 1910. El se stabilise în 1885 la cariera de piatră de la Piatra Arsă, din Poiana Țapului.

Pietrarul provenea dintr-o familie cu tradiție în producerea mezelurilor, astfel că a început atunci fabricarea unui salam numit salam de iarnă, care era crud-uscat și avea un termen de maturare foarte lung, dar și o garanție pe măsură, respectiv de luni întregi.

Cum s-a numit inițial salamul de Sibiu

Mezelul lui Filippo Dozzi s-a numit la început salam de iarnă, însă faptul că era exportat prin vama Sibiu i-a adus în timp numele după care îl căutăm cu toții prin magazine astăzi.

Inițial, mezelul a fost inventat ca un produs pentru lucrătorii din mină, fiind bogat caloric, însă în scurt timp a devenit un produs de lux. Astfel, în anul 1910, italianul a fondat Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi, unde a început fabricarea salamului de Sibiu. La nivelul anului 1938 se ajunsese să se facă 100 de tone de salam de Sibiu pe an.

Ingredientele necesare pentru salamul de Sibiu:

-carne de porc – minimum 70%;
-slănină tare – maximum 30%;
-sare;
-condimente;
-conservanți – amestec de nitrit sau nitrat de sodiu;
-antioxidanți – acid ascorbic și sărurile acestuia;
-agenți de maturare – culturi starter și/sau culturi de bioprotecție;
-zaharuri – maximum 1%,
-opțional – agenți de maturare alcoolici: vin alb, vin roșu, vin rose, coniac, vinars, vin spumant, bere neagră.

De unde gustul special al salamului de Sibiu

”Produs crud-uscat cu mucegai înseamnă că el, după ce a fost obținut în fabrică, este achesat cu un mucegai nobil, care în timp se usucă pe perioada maturării și care îi dă și un gust special produsului. Dextroză se pune. E exact ca la prăjituri când le punem un praf de sare, trebuie să potențeze aromele într-un mod natural, aprobat de lege.

Are și acid ascorbic, acidă vitamina C. Și când pui murături acasă pui fie aspirină, fie vitamina C. E un conservant natural pe care îl folosesc inclusiv gospodinele în bucătărie”, a explicat Vlad Mănăstireanu, directorul general al Asociației Cărnii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI