Detaliul important pentru toți cei care stau la bloc. Când expiră termenul

Redacția IMPACT / 24.06.2020, 11:30
Detaliul important pentru toți cei care stau la bloc. Când expiră termenul

Potrivit legii asociațiilor de proprietari, a mai rămas mai puțin de jumătate de an până când administratorii de bloc își pot păstra funcția. Ce acte trebuie depuse de aceștia pentru a-și putea păstra funcția?

Ce trebuie să știe administratorii de bloc

Administratorii de bloc își mai pot păstra funcția actuală până la finalul acestui an. Persoanele fizice care vor să-și păstreze în continuare funcția de administrator de bloc trebuie, printre altele să obțină un certificat de calificare profesională, potrivit legislației din domeniu, apărută în 2018. Data limită pînă la care administratorii de bloc pot depune acest document este 1 ianuarie 2021. Asta înseamnă că au mai rămas mai puțin de șase luni până la care persoanele în cauză pot face asta.

Foto: Inquam Photos/ George Calin
Foto: Inquam Photos/ George Calin

Legea nr. 196/2018 ce reglementează activitățile asociațiilor de locatari stabilea, inițial că termenul de depunere a acestor certificate să fie 28 septembrie 2019, însă termenul a fost, ulterior, prelungit, până la începutul anului viitor, prin intermediul Ordonanței 21/2019, scrie avocatnet.ro.

„Persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, pot îndeplini functia de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, obtin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a indeplini ocupatia de administrator, in conformitate cu prezenta lege”, se arată în lege.

Înainte de apariția acestei legi actuale a asociațiilor, în urmă cu doi ani, administratorii de bloc erau atestați doar de către primărie și nu era nevoie să dețină un certificat de atestare profesională, mai precizează sursa citată.

Recent, în România, tot mai multe asociații de proprietari apelează la firme specializate pentru a monta, în scările blocurilor sau în în perimetrul acestora, camere de supraveghere. Dispozitivele au menirea de a proteja locatarii din respectivele imobile, dar și bunurile din interiorul lor. Însă, orice instalare și utilizare a unei camere de filmat trebuie să fie justificată în mod obiectiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI