Detaliul foarte important de care să ţii cont pentru a primi facturi mai mici la curent electric. E o reducere semnificativă

Cătălina Burghelea 06.11.2021, 17:59
Detaliul foarte important de care să ţii cont pentru a primi facturi mai mici la curent electric. E o reducere semnificativă

Începând cu luna noiembrie, a intrat în vigoare schema de ajutor la plata facturii de curent electric pentru consumatorii casnici. Mecanismul de sprijin este valabil până la sfârșitul iernii. Cu toate acestea, este foarte important să știi ce să faci, pentru a nu primi facturi umflate la lumină.

Anunț major pentru români

În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, românii trebuie să știe că au un mecanism de sprijin, valabil pentru consumatorii casnici de energie electrică, impus de Parlament prin lege publicată în Monitorul Oficial, care poate duce la scăderi semnificative ale facturilor la lumină.

Ce se întâmplă cu facturile la curent electric

Un aspect foarte important este că prețul maxim al energiei electrice s-a plafonat, până la sfârșitul lunii martie, la valoarea de 1 leu/kWh, cu toate tarifele și taxele. Așadar, românii care plăteau mai mult la factura de energie electrică vor plăti 1 leu/kWh, până la 31 martie anul viitor. Și asta nu este tot! Dacă ai un consum de curent de maximum 330 kWh pe lună, în perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie, factura la lumină va scădea și mai mult.

Pe lângă plafonare, beneficiezi și de o compensare, ceea ce înseamnă că vei plăti și mai puțin în perioada sus menționată. Așadar, din prețul pe care îl ai acum sau din valoarea maximă de 1 leu/KWh, dacă ai sau vei avea un preț mai mare de un leu, ți se scad automat 29 de bani/kWh. Un mic calcul relevă faptul că, orice s-ar întâmpla, nu vei plăti mai mult de 71 de bani/kWh, până la finalul iernii, potrivit Economica.net.

De ce au nevoie clienții Electrica pentru a încheia contracte pe piața concurențială

Detaliul-cheie de care să ţii cont pentru a primi facturi mai mici la lumină

Pentru a te asigura că nu te trezești cu facturi umflate la curentul electric, trebuie să ai în vedere că nu vei consuma într-o lună mai mult de 330 kWh de lumină. Acest detaliu este foarte important, deoarece, la o depășire chiar și cu 1 kWh, nu vei mai beneficia de compensarea de 29 de bani/kWh. În cazul în care casa ta nu este foarte mare sau nu ai mulți consumatori, plafonul acesta ar trebui să îți fie mai mult decât suficient. Totuși, verifică-ți consumul din când în când pe indexul contorului.

Eviți surprizele neplăcute, lună de lună

Și, dacă tot am adus vorba de contor, este bine să mai faci un lucru. Notează indexul contorului o dată pe lună și trimite-l furnizorului. Procedând așa, eviți facturile de regularizare pe care ți le emite furnizorul tău, pe baza consumului estimat de el, uneori umflate. Dacă primești o astfel de factură, cu un consum mai mare de 330 kWh, nu vei beneficia direct de compensare, ci mai târziu și posibil după alte verificări și corespondență cu furnizorul. Drept urmare, este bine să eviți aceste complicații.

Ce trebuie să faci ca să nu primești o factură eronată

Poți scăpa de teama unor facturi mărite, dacă faci un lucru foarte simplu: citești contorul și transmiți indexul corect. Cum trebuie să procedezi? În factura de energie electrică găsești scris undeva “Perioadă transmitere index”, unde vezi și un număr de telefon. Atenție, însă! NU transmite și subdiviziunile de kWh, pe care le găsești pe contoarele mai vechi. Deci, nu scrie și ce este după virgulă, în pătratul roșu, așa cum arată imaginea de mai jos.

Indexul transmis lunar sau măcar la două luni te ferește de facturi mari la curent. Ai certitudinea că, lună de lună, vei fi facturat la consumul real, iar posibilitatea unei erori din partea distribuitorului de a trimite facturi eronate sau umflate scade semnificativ.

Urmăriți Impact.ro și pe