Detaliul care îţi poate scădea considerabil factura la gaz. Nimeni nu ţine cont de el, însă e foarte important

Nicu Stan 05.01.2022, 12:54
Detaliul care îţi poate scădea considerabil factura la gaz. Nimeni nu ţine cont de el, însă e foarte important

S-a aflat care este detaliul care îţi poate scădea considerabil factura la gaz. Nimeni nu ţine cont de el, însă e foarte important. Un studiu făcut în opt țări din Europa a relevat că românii își încălzesc cel mai tare locuințele, lucru care se reflectă automat în factura de gaze. Un studiu recent a arătat că un singur grad mai puțin în casă poate însemna o reducere substanțială la plata gazelor.

Cum îţi poate reduce substanțial factura la gaz. Ce trebuie să faci

Românii sunt campioni la încălzitul locuinței, arată un studiu desfășurat în nu mai puțin de opt țări de pe bătrănul continent. Asta se traduce prin sume mai mari plătite la facturile de gaz.

Dar care este detaliul care îţi poate scădea considerabil factura la gaz. Astfel, potrivit unui studiu recent, un grad mai puțin în casă poate însemna o reducere substanțială la facura de gaz. Nimeni nu ţine cont de asta.

Cum sa ai o factura mai mica la caldura
Cum sa ai o factura mai mica la caldura

Cu cât se micșorează factura de gaze

Calculul care poate aduce o factură de gaze mai mică a fost făcut la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Astfel, cei de acolo susțin că în cazul unul apartament cu două camere economia lunară poate fi de peste o sută de lei, în cazul în care centrala este potrivită cu un grad mai puțin decât de obicei.

Fiecare grad Celsius mai puțin în casă aduce o economie de 6% la factura de gaz, în cazul apartamentelor de două camere, spune Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor din cadrul Univerității Tehnice din Cluj-Napoca. Și alți europeni au facut acest calcul și, spre deosebire de români, preferă să stea în case mai reci și să făcă altceva cu banii economisiți din factura de gaze, bani pe care românii îl plătesc la căldură.

Ce căldură au în case celelalte țări

Ce căldură au în case celelalte țări participante la studiu. Potrivit studiului făcut în opt țări europene, temperatura medie din locuințele românilor este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin de 19 grade Celsius.

Cele mai mari economii la factura de căldură o fac germanii și englezii. În locuințele acestora din urmă termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

Românii au început să umble la termostate

Însă, în contextul în care prețul la gaze a explodat, românii încep și ei să mai umble la gradele din dormitoare, respectiv să nu le mai încălzească așa de tare.

„Anul trecut poate ne-am permis să avem 24 de grade Celsius în casă, anul acesta am avut și 21 și mai puțin, și îl mai oprim în așa fel încât consumul să fie cât mai mic și să ne coste cât mai puțin”, spune o consumatoare din Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe