Detaliul care a apărut pe o hartă publicată de Ambasada Rusiei din Suedia. Cum sunt marcate Crimeea și Donbas

Mihnea Tălău 19.01.2023, 17:29
Detaliul care a apărut pe o hartă publicată de Ambasada Rusiei din Suedia. Cum sunt marcate Crimeea și Donbas

Un cont de Twitter administrat de Ambasada Rusiei în Suedia a postat o hartă care identifică Crimeea ca făcând parte din Ucraina. Oficial, Moscova revendică Crimeea, o peninsulă ucraineană care se întinde în Marea Neagră, ca parte a Rusiei. Crimeea a fost confiscată de la Ucraina atunci când Rusia a invadat regiunea în martie 2014.

Cum sunt marcate Crimeea și Donbas pe hartă

Harta pare să arate, de asemenea, Donbasul, o regiune din estul Ucrainei pe care Rusia o revendică, ca parte a Ucrainei.

Harta a fost vizualizată de 7,3 milioane de ori până la primele ore ale dimineții, ora locală ucraineană. Aceasta pretinde că arată costul per litru al benzinei în țările europene.

De asemenea, harta nu arată anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene în septembrie 2022, după începerea unui război pe scară largă.

Rusia intenționează să introducă responsabilitatea pentru afișarea hărților fără teritoriile ucrainene anexate.

În trecut, au existat cazuri în presa occidentală în care Crimeea anexată a fost prezentată în mod eronat ca un presupus teritoriu al Rusiei.

UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional, în conformitate cu declarația Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, în numele UE, din 25 februarie 2021.

Anexări de teritorii în 2014 și 2022

Sancțiunile au fost introduse pentru prima dată în iunie 2014, ca răspuns la încercările de a submina în mod deliberat integritatea teritorială a Ucrainei și de a destabiliza țara. Alte măsuri ale UE instituite ca răspuns la criza din Ucraina includ sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse și măsuri restrictive individuale.

Pe 30 septembrie 2022, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a declarat patru regiuni ocupate din Ucraina drept teritoriu rusesc în urma unor așa-zise referendumuri. Astfel, Rusia a anexat ilegal patru teritorii ucrainene – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...