EXCLUSIV

Deszăpezirea drumurilor a cauzat o tragedie, un drumar a murit după 40 de ore de muncă: „Trebuia să intervină pentru o femeie care năștea”

Gabriela del Pupo 07.04.2023, 15:04
Deszăpezirea drumurilor a cauzat o tragedie, un drumar a murit după 40 de ore de muncă: „Trebuia să intervină pentru o femeie care năștea”

Suntem obișnuiți să spunem că iarna ne ia prin surprindere, în fapt nu este așa, problemele din sistem de cunosc de ani de zile și nu au legătură cu imprevizibilitatea vremii. Drumarii trag un semnal de alarmă, care în urma decesului unui coleg, atrag atenția asupra condițiilor de lucru. Lucrătorul a fost găsit fără viață astăzi, în jurul orei 09.00, în districtul Săveni, după peste 40 de ore de muncă asiduă pentru a asigura deszăpezirea drumurilor din județ, transmit reprezentanții drumarilor. Separe că ar fi fost alegerea lucrătorului să muncească atât dar nici infrastructura nu îi permitea să se retragă, mai ales că drumul trebuia să asigure transportul unei femei care năștea. Impact.ro a stat de vorbă cu Florin Bozbici, președintele Sindicatului Drumarilor ,,Elie Radu”, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, afiliat Blocul Național Sindical, care spune că problemele se acutizează de la an la an.

„Din păcate la noi problemele sunt mari, nu mai avem personal calificat care să lucreze pe aceste utilaje”

Autoritățile au ignorat semnalele muncitorilor care au atras atenția asupra numărului insuficient al angajaților din cadrul Secțiilor de Drumuri Naționale care asigură întreținerea drumurilor, asupra lipsei utilajelor de deszăpezire și asupra salariilor pe care lucrătorii de la drumuri le încasează, în majoritatea situațiilor acestea aflându-se în jurul valorii de 3 mii de lei, sub nivelul salariului minim din construcții (4 mii de lei). Bărbatul care a căzut victimă sistemului era în vârstă de 57 de ani, din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași – Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani.

„Avea și diabet, din păcate la noi problemele sunt mari, nu mai avem personal calificat care să lucreze pe aceste utilaje. Personalul muncitor este sub limita normală, acum pentru funcționare ar trebui să avem 10 muncitori pe diverse echipamente, noi avem 2-3, calificați sau necalificați, am solicitat la nivelul companiei să se revizuiască organigrama. Și la nivel de dotări, am cerut măcar minimum.

Să vă explic de unde a pornit, din 2007-2008 s-au externalizat foarte multe activități, printre care și întreținere sau deszăpezire, au fost și reduceri de personal. S-au dezvoltat mai multe companii care între timp au dat faliment. Noi am rămas cu întreținerea de drumuri. Așa scrie legea, ești obligat să asiguri circulația pe drumurile publice, noi având contracte cu terții ei sunt obligați să asigure deszăpezirea, dar fiind pe Cod Roșu, privații nu aveau freze.”, spune Florin Bozbici.

Ninsoare in Romania, la inceputul lunii iunie. Drumarii curata drumul blocat de zapada4

„Nu l-a obligat nimeni să muncească atât de mult. La noi salariile sunt foarte mici”

Povestea din spatele tragediei este una înduioșătoare, bărbatul a simțit că este de datoria lui să exagereze cu orele de program pentru a face practicabil un drum pe care ar fi urmat să treacă o ambulanță pentru a prelua o femeie care urma să nască. Din păcate, având și probleme de sănătate, acesta nu a mai făcut față și a murit. Rotația personalului angajat nu se poate face echitabil pentru că doar anumiți muncitori sunt calificați pentru a opera frezele iar restul sunt angajați pentru alte sarcini.

„Nu l-a obligat nimeni să muncească atât de mult. La noi salariile sunt foarte mici, un muncitor are cam 3000 de lei în mână, este sub nivelul unui muncitor necalificat în construcții care are 4000, omul a zis ok. Am înțeles că trebuia să intervină pentru o femeie care năștea și drumul trebuia deschis să poată să ajungă ambulanța la ea. A spus că poate să mai ducă, din păcate nu asta a fost situația.

Sunt și șenilete, e drept, dar oamenii muncesc pentru un ban în plus. Pentru aceste utilaje nu ai oameni calificați. Nu este normal să lucrezi ore suplimentare în astfel de condiții, nemâncați, nedormiți, nici nu vă mai spun. E o problemă, nu poți nici să faci rotația la 12 ore.”, mai spune reprezentantul drumarilor.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...