Deșertul care a înflorit. Fenomenul ciudat i-a uimit pe specialiști, imaginile sunt spectaculoase

Iancu Andreea, Ana Ionescu 21.10.2021, 14:53

Un fenomen ciudat a avut loc de curând într-un colț al lumii în care în mod normal prezența plantelor lipsește. Deșertul care a înflorit în această perioadă, i-a uimit pe specialiști, aceștia considerându-l un fenomen bizar, care are loc foarte rar în regiune. Peisajul este unul extrem de spectaculos, nuanțele nisipii fiind înlocuite de culorile vii ale florilor. Imaginile surprinse în această regiune sunt cu adevărat spectaculoase.

Fenomenul bizar care se petrece în deșertul înflorit

În mod normal, zonele deșertice sunt unele aride, lipsite de vegetație și nepopulate, însă recent, deșertul care a înflorit în mod spectaculos a reușit să îi uimească pe specialiști. Se pare că fenomenul este unul cunoscut de către biologii care studiază regiunea deșertului Atacama, situat în nordul statului sud-american Chile. Acesta este recunoscut drept cel mai arid din lume, însă de curând a fost acoperit de o mulțime de flori galbene și mov. Primăvara australă, care a debutat în această perioadă, a dus la înflorirea acestei regiuni care în mod normal este lipsită de astfel de plante.

Oamenii de știință au analizat acest ecosistem complex, însă extrem de fragil, și au descoperit că înflorirea are loc în funcție de cantitățile de precipitații. Chiar și ploile extrem de reduse din regiunea Copiapo, aflată la 800 de kilometri în nordul orașului Santiago de Chile, duc la schimbarea nuanțelor deșertului, de la nisip la culorile florilor. Conform profesoarei de biologie de la Universitatea La Serena, Andrea Loaiza, fenomenul bizar se petrece datorită semințelor de flori care sunt ascunse în nisip și care au supraviețuit timp de decenii. Chiar dacă ploile au fost extrem de rare, cele mai mici cantități de apă duc la germinarea și înflorirea plantelor.

Deșertul înflorit, fenomenul ciudat care a uimit specialiștii
Deșertul înflorit, fenomenul ciudat care a uimit specialiștii

„Este vorba despre ecosisteme unice în lume”

În ciuda faptului că puțini au înțeles cum funcționează mecanismele deșertului înflorit, se pare că fenomenul climatologic cunoscut drept El Nino, care ajunge pe coastele Americii de Sud, are o influență semnificativă. Acesta aduce ploile necesare pentru ca bulbii și rizomii să germineze, care au rămas în stare latentă timp de decenii.

Când există o anumită cantitate de precipitaţii, estimată la circa 15 mililitri cubi, se declanşează germinarea, a precizat Andrea Loaiza despre deșertul înflorit.

Acest ecosistem din deșertul Atacama este însă fragil și poate fi cu ușurință perturbat. Totul are legătură cu capacitatea plantelor de a se adapta la un mediu de viață dificil. Ecosistemul din Atacama este unul esențial pentru omenire, în contextul climatic îngrijorător al lumii în care trăim. Oamenii de știință pot învăța mai multe despre procesele naturale pentru a se putea adapta la un scenariu nefavorabil în viitor.

Este vorba despre ecosisteme unice în lume, în care plantele trebuie să adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supravieţui. Vorbim despre milioane de ani de evoluţie în medii extreme, care ne oferă informaţii pentru a le înţelege mai bine şi care ne învaţă să ne adaptăm, a adăugat Loaiza.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...