Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe inspectorii RAR. Ce sistem ilegal cu telecomandă avea montat un șofer pe mașină

Stan Filon 02.09.2022, 15:32

Un șofer din Bacău a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii și cine știe ce amendă a primit, după ce a fost descoperit de polițiștii de la Rutieră circulând cu mașină fără ca autoturismul să aibă Inspecția Auto Periodică valabilă. De parcă nu ar fi fost de ajuns, șoferul buclucaș s-a prezentat la Registrul Auto Român, pentru efectuarea Inspecției Tehnice a mașinii. Inginerii au rămas șocați atunci când au analizat mașina.

Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe inspectorii RAR

Registru Auto Român a postat pe pagina de Facebook a instituției povestea unui șofer care a venit să efectueze Inspecția Tehnică Periodică, pentru redobândirea certificatului de înmatriculare auto al mașinii, reținut de polițiștii de la Rutieră, tocmai pentru că a circulat pe drumurile publice fără a avea ITP-ul efectuat.

Din păcate pentru șofer, inginerii care au făcut Inspecția Tehnică au descoperit și mai multe nereguli. Au găsit un sistem acționat prin telecomandă, care făcea mașina să fie mai zgomotoasă, dar și mai poluantă decât scrie în actele mașinii. Acest sistem se numește “exhaust cut-off” și putea fi activat din telecomandă.

Descoperirea care i-a lasat fara cuvinte pe inspectorii RAR
Descoperirea care i-a lasat fara cuvinte pe inspectorii RAR

„O modificare neomologată adusă sistemului de evacuare”

„Posesorul acestui autovehicul a venit la RAR Bacău pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, reținut pentru lipsa ITP. Până aici, nimic anormal am putea spune, cu excepția faptului că a circulat fără inspecția tehnică periodică valabilă. Si cu excepția lipsei filtrului de particule (DPF). Și cu excepția prezenței unui sistem de tipul “exhaust cut-off”, care putea fi activat din telecomandă.

Practic, această improvizație face ca evacuarea gazelor și a sunetului să se facă înainte de toba finală.
Lipsa filtrului de particule (DPF), combinată cu schimbarea fluxului normal al evacuării, nu mai asigură încadrarea în norma de poluare specifică acestui autovehicul și reprezintă o modificare neomologată adusă sistemului de evacuare. Pe scurt, motiv de respingere la inspecția tehnică periodică”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Registrului Auto Român. Șoferul a fost respins pentru inspecția tehnică periodică.

Internauții au comentat pe larg

Internauții nu s-au sfiit și au venit imediat cu comentarii. Mulți i-au îndemnat pe inspectori să caute prin anunțuri oameni care fac aceste lucruri. Postarea făcută de RAR aprimit peste 2,2 mii de reacții și peste 1600 de comentarii, in doar două zile.

„Căutați anunțuri pe OLX și nu numai, să vedeți acolo câți oferă servicii DPF-OFF ! De acolo trebuie plecat”, „Bravo! Ar trebui ca posesorul vehiculului să plătească o amendă de vreo 20000 de lei, iar cei care au făcut lucrarea să înfunde pușcăria. Criminali care imbolnavesc copiii de cancer și rinita alergica”, „Gata ba.. bravo! Ati gasit ultimul infractor din Romania. Pe aia din parlament cand ii verificati”, „M-ați impresionat până la lacrimi”, „Foarte bine facut   Eu propun sa intensificati genul acesta de controale peste tot, inclusiv moto, atv-uri”, sunt doar câteva dintre comentariile internauților.

Un alt internaut a primit chiar și un răspuns din partea RAR! Internautul a scris: „La munca depusă nu va gândiți”, iar RAR a răspuns: „I-am promis că vom aprecia mult mai mult munca depusă pentru a aduce autovehiculul la configurația inițială”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...