Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au găsit rămășițele

Andreea Bisinicu 23.11.2020, 15:23
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au găsit rămășițele

Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Se iubesc de 2800 ani. Nu le-a venit să creadă când au găsit rămășițele. Dovada că dragostea adevărată durează pentru totdeauna i-a emoționat până și pe arheologi.

Se iubesc de 2800 ani. Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi

Romeo și Julieta. Tristan și Isolda. Cleopatra si Marc Antoniu. Povești nemuritoare de iubire, care au făcut subiectul a numeroase filme, cărți și au inspirat generații peste generații, de-a lungul timpului.

Cu toții au încercat să demonstreze că există dragostea adevărată. Cât durează, de fapt, iubirea? Un an? 10 ani? 30 de ani? 60 de ani? Poate chiar 2800 de ani. Doi îndrăgostiți, un bărbat și o femeie, se iubesc de câteva milenii. Au fost descoperiți îmbrățișați, sărutându-se. Așa au fost înmormântați, acum 2800 de ani.

Teppe Hasanlu este un sit arheologic al unui oraș antic situat în nord-vestul Iranului. Situl a fost locuit din mileniul VI î.Hr. până în secolul III d.Hr. și a fost excavat între 1956 și 1974 de o echipă de cercetători de la Penn Museum, Universitatea din Pennsylvania și Metropolitan Museum.

Suntem în anul 1972, în provincia din Azerbaidjanul de Vest, în Iran. Echipa de cercetători americani condusă de Robert Dyson a făcut o descoperire colosală, care i-a lăsat fără cuvinte. Au dezgropat scheletele a doi iubiți care se sărutau. Cercetările ulterioare au arătat că cei doi trecuseră la cele sfinte în anul 800 î.e.n.

„Indragostitii din Hasanlu” au fost descoperiti, dupa 2800 de ani, sarutandu-se in locul lor de veci
„Indragostitii din Hasanlu” au fost descoperiti, dupa 2800 de ani, sarutandu-se in locul lor de veci

El și ea. Nu știm cum îi cheamă. Știm doar că arheologii i-au botezat „îndrăgostiții din Hasanlu”. Potrivit studiilor oamenilor de specialitate, orașul Teppe Hasanlu a fost asediat și distrus în jurul anului 800 î.e.n, iar o parte din el a fost pierdut, pentru totdeauna, sub dărâmături.

Doi bărbați sau soț și soție? Cine sunt „îndrăgostiții din Hansalu”

Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Se crede că cei doi au pierit în timpul unei lupte, casa lor fiind incendiată. S-au ascuns într-o criptă unde au murit asfixiate, nu înainte de a-și dărui un ultim sărut, pentru eternitate.

Cu ajutorul analizelor de specialitate, oamenii de știință au aflat că cei doi „îndrăgostiții din Hasanlu” erau o femeie și un bărbat, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Anterior expuse la Muzeul Penn de la mijlocul anilor 1970 până la mijlocul anilor 1980, genurile celor două schelete au fost subiectul a numeroase dezbateri. În timp ce unii cercetători afirmau că scheletele aparțineau a doi bărbați, alții spuneau că erau soț și soție. 

Se iubesc de 2800 ani. Ce descoperire au făcut arheologii. Potrivit Penn Museum, scheletul din stânga, al cărui sex nu este definit cu certitudine, avea în jur de 30-35 de ani la momentul decesului, în timp ce individul din dreapta se crede că a fost un tânăr de aproximativ 20-22 de ani, scriu cei de la Ancient Origins.

Identitatea celor două victime rămâne un mister, din păcate, deoarece nu au fost găsite obiecte personale care să ofere indicii despre numele victimelor. Singura caracteristică găsită este o placă de piatră sub capul scheletului din partea stângă.

Sursa foto – Penn.Museum

Urmăriți Impact.ro și pe