Descoperirea care ar putea schimba istoria. Ce au aflat acum românii despre noul virus

Rădulescu Valentin 19.05.2020, 14:08
Descoperirea care ar putea schimba istoria. Ce au aflat acum românii despre noul virus

Cercetătorii din cadrul Institutului Cantacuzino au făcut descoperiri uimitoare. Aceștia au dezvăluit noi modificări asupra întregului genom al noului virus, care cuprinde o proporție din tulpinile care au circulat în mai multe țări. Totodată au făcut descoperiri și despre mutațiile pe care virusul le suferă.

Descoperirea care ar putea schimba istoria

Potrivit informațiilor pe care cercetătorii le-au descoperit, noul tip de virus din România are în proporție tulpinile care au circulat în mai multe țări Europene, India și SUA. Identitatea virusului este constatată de 99,95% cu tulpina de referință din orașul Wuhan, o identitate de 99.97%-99,96% se identifică cu tulpini din Austria, Danemarca, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Spania și SUA. Studiul de la Cantacuzino va fi completat cu mai multe analize și va cuprinde toate secvențele virusului izolat în diferite regiuni geografice de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe.

„Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate, explică biologul.
Identificarea variantelor virale trebuie atent interpretată și monitorizată pentru întelegerea adaptării, evoluției și transmiterii virusului SARS-CoV-2 în populația umană, precum și pentru evaluarea metodelor de diagnostic”, a spus doctorul Mihaela Lazăr, potrivit digi24.ro.

Descoperirea care ar putea schimba istoria. Ce au aflat acum românii despre noul virus
Descoperirea care ar putea schimba istoria. Ce au aflat acum românii despre noul virus

Cum se produc mutațiile virusului?

Potrivit informațiilor, mutațiile reprezintă erori de transcriere ale ARN- polimerazei, care dispun de aceste mecanisme de corectare ineficiente, iar astfel permit resortarea materialului genetic. Mutația poate genera și noi variante de antigenice, dar și o variație limitată a potențialului patogenic. Un eveniment mult mai rar poate produce un virus nou, care să aibă la bază o nouă combinație de gene. Cu cât virusul se răspândește mai mult, apar mai multe oportunități de selecție naturală a unor mutații, care pot avea un impact major asupra transmisibilității.

Secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale, prin identificarea unor secvențe care agregă împreună în clustere și corelarea lor cu datele clinice și epidemiologice.
Deoarece acest virus este una dintre cele mai mari amenințări cu care oamenii s-au confruntat în ultima vreme, la nivel mondial se depun eforturi considerabile pentru secvențierea tulpinilor de SARS-Cov-2 pentru identificarea originii virusului, a surselor de proveniență ale epidemiilor din diferite regiuni și a dinamicii transmiterii intracomunitare. Înțelegerea modului de răspândire este crucială pentru lupta care trebuie dusă împotriva acestui virus”, a mai adăugat Mihaela Lazăr.

Urmăriți Impact.ro și pe