Aproape 200 de exemplare de coloane vertebrale umane înfipte pe bețe de trestie au fost descoperite în Peru, dezvăluind un mod unic de tratare a morților care nu a mai fost documentat niciodată în regiune, potrivit unui nou studiu. Se pare că acestea au fost create în perioada anilor 1.450 și 1.650
O echipă internațională de cercetători care lucrează în Valea Chincha, pe coasta de sud a statului Peru, a găsit majoritatea „vertebrelor pe băț” în morminte indigene, cunoscute sub numele de „chullpas”, care datează de sute de ani, din perioada în care coloniști europenii au fost prezenți în țara sud-americană.
Dintre cele 192 de bețe găsite în regiune, arheologii au descoperit că, în aproape toate cazurile, acestea au fost făcute din rămășițele unei singure persoane, potrivit unui studiu publicat în revista de arheologie Antiquity și citat de CNN.
Se pare că adulții și tinerii din comunitatea indigenă au fost cei aleși pentru această practică unică și se crede că „vertebrele pe băț” au fost create între anii 1.450 și 1.650, după încheierea domniei Imperiului Incaș și după ce colonizarea europeană s-a răspândită în regiune.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Această perioadă a fost turbulentă în istoria Văii Chincha, deoarece epidemiile și foametea au decimat localnicii”, a spus Jacob L. Bongers, autorul principal al studiului.
Înainte de sosirea europenilor, Valea Chincha fusese casa Regatului Chincha între anii 1.000 – 1.400 și chiar stabilise o alianță cu puternicul Imperiu Incaș. Dar, pe măsură ce coloniștii europeni au pătruns în regiune populația a fost decimată, iar de la peste 30.000 de gospodărie în 1.533 s-a ajuns la doar 979 până în 1583.
Bongers, un cercetător asociat la Universitatea din East Anglia din Regatul Unit, a documentat în alte studii și jefuirea a sute de morminte din regiune.
„Jefuirea mormintelor indigene a fost larg răspândită în Valea Chincha în perioada colonială pentru a obține bunurile funerare din aur și argint și ar fi mers mână în mână cu eforturile europene de a eradica practicile religioase indigene și obiceiurile funerare”, a explicat Bongers.
Analiza coloanelor de pe țepușe sugerează că acestea ar fi putut fi create pentru a repara daunele provocate morților prin jefuiri, se arată în studiu. Datarea cu radiocarbon efectuată de echipa de cercetare arată că acele coloane vertebrale au fost înfipte pe țepușe de trestie după îngroparea inițială a cadavrelor.
„Aceste „vertebre pe băț” au fost probabil făcute pentru a reconstrui morții după jefuirea mormintelor. Descoperirile noastre sugerează că vertebrele pe stâlpi reprezintă un răspuns direct, ritualic al indigenilor pentru colonialismul european”, a mai spus Bongers.
Pentru grupurile indigene din Valea Chincha, integritatea corporală după moarte era foarte importantă. Potrivit studiului, popoarele indigene din regiune foloseau practici unice pentru morți. Poporul Chinchorro a dezvoltat primele tehnici cunoscute pentru mumificare artificială, cu milenii înainte ca egiptenii antici să practice aceste ritualuri.