Descoperire șocantă în România! Aici trăiesc ultimele exemplare ale unei specii de peşte veche de 65 de milioane de ani

Stan Filon 09.11.2020, 10:04
Descoperire șocantă în România! Aici trăiesc ultimele exemplare ale unei specii de peşte veche de 65 de milioane de ani

Un pește vechi de când dinozaurii trăiește în România, dar se luptă pentru viața lui, deoarece mediul său natural se restrânge pe zi ce trece. Peștele, care poartă numele României, este unul dintre cei mai rari pești din Europa, și posibil chiar din lume.

Unul dintre cei mai vechi pești din lume trăiește în România

Aspretele, cu denumirea științifică de Romanichttys valsanicola, trăiește într-o bucată îngustă din râul Vâlsan, scrie BBC. Specia a fost descoperită abia în 1956, de un student la biologie, şi de atunci oamenii de ştiinţă se luptă să îl salveze. ”După mulţi ani de eforturi, oamenii ne spuneau că specia a dispărut, dar noi eram siguri că nu e aşa”, spune Nicolae Crăciun, un biolog de 59 de ani.

Aspretele este un peşte nocturn şi se ascunde sub pietre. Viitorul său este nesigur şi are în faţă multe provocări. Estimările oficiale spun că populaţia de asprete mai numără doar 10-15 exemplare, care se presupune că mai trăiesc într-o zonă de numai 1 km în puţin adâncul şi pietrosul râu Vâlsan, un afluent al Argeşului.

Unul dintre cei mai vechi pesti din lume traieste în Romania
Unul dintre cei mai vechi pesti din lume traieste în Romania

Aspetrele are vârsta dinozaurilor

În octombrie, un biolog şi ihtiolog român monitoriza râul când a dat peste 12 specimene într-o secţiune a râului. A fost o adevărată bucurie pentru biolog. ”Să ai un asprete în faţa ochilor este ceva fantastic, e una dintre cele mai mari recompense pe care un biolog le poate primi pe teren”, a spus Andrei Togor.

Aspretele este o fosilă vie, în sensul că a supravieţuit milioane de ani fără să se schimbe. Doar şase decenii de activitate umană i-a afectat însă habitatul şi populaţia. Cea mai mare problemă a fost cea a barajelor hidroelectrice construite de regimul comunist în anii 60. Pe vremea aceea, aspretele putea fi găsit pe o fâşie de 30 de km din râu, pe când acum îl mai găsim în doar un kilometru.

Exemplarele s-au împuținat drastic, după ce afluentul Râul Doamnei a secat. Pentru un an întreg, albia a fost secată complet. Cu toate acestea, biologii se luptă acum pentru a salva specia de la dispariţie, dar se plâng că reglementările de mediu din zonă nu sunt respectate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...