Balena rătăcită pe râul Sena, tot mai slăbită. Salvatorii, îngrijorați de starea de sănătate a mamiferului din Oceanul Arctic

Dumitrică Roxana, Redacția IMPACT 06.08.2022, 20:56
Balena rătăcită pe râul Sena, tot mai slăbită. Salvatorii, îngrijorați de starea de sănătate a mamiferului din Oceanul Arctic

Este alertă în Franța, după ce o balenă beluga a intrat pe cursul râului Sena, la mică distanță de Paris. Autoritățile încearcă în prezent să planifice salvarea acestui mamifer, al cărui habitat este mai apropiat de apele reci din Arctica.

O balenă, rătăcită în apele Senei

Update 6 august 2022. Autoritățile din Franța și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a balenei Beluga surprinse în apele Senei vineri, departe de Oceanul Arctic de origine. Mamiferul a refuzat să se hrănească cu păstrăvii oferiți de salvatori și pare tot mai slăbită. În plus, pe pielea sa au apărut decolorări, semn al deteriorării stării sale de sănătate.

Mamiferul înoată deocamdată încet, într-o zonă de aproximativ 200 de metri, între două ecluze, la o distanță de 80 de km de Paris. Medicii veterinari trebuie să evalueze starea balenei înainte de o decizie de a interveni. Se ia în calcul administrarea de vitamine, în speranța că acestea o vor ajuta să se restabilizeze. Este posibil ca mamiferul să nu se hrănească din cauza epuizării sau a unei boli.

Știrea inițială

Potrivit oficialilor francezi, balena se afla, în orele din urmă, lângă o ecluză din Vernon, la aproximativ 70 km nord-vest de Paris.Populația a fost avertizată să stea departe de acest animal acvatic, care pare să aibă o greutate mai mică decât cea normală. Experții sunt nedumeriți de ce balena s-a îndepărtat atât de mult de habitatul său natural.

„Provocarea va fi să o ajutăm să se hrănească și să o însoțim spre ocean”, a declarat Lamya Essemlali, șefa grupului de mediu Sea Shepherd France, notează BBC. Ea a spus că scoaterea animalului din apă este exclusă, din cauza riscurilor prea mari.

Oficialii nu au dat detalii cu privire la dimensiunea balenei, dar o beluga adult poate crește până la mai mult de patru metri lungime.

Tot mai multe balene, în pericol

În mai, o balenă ucigașă a murit după ce înotat în susul Senei, în Normandia. Planul de a ghida această orcă mascul de patru metri înapoi în mare folosind stimuli sonori a eșuat la momentul respectiv, iar experții au concluzionat ulterior că balena era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, lângă Gravesend, Anglia. S-a întâmplat la câteva săptămâni după ce o altă balenă, cu cocoașă, care înota în aceeași zonă, a murit. Se crede că aceasta a intrat pe Tamisa din greșeală, în timpul mareelor.

Beluga este o balena alba care traieste in apele temperate si reci din emisfera nordica, in Oceanul Arctic si marile adiacente, pe langa banchizele si coastele din Groenlanda, nordul Canadei, Alaska, Siberia, Rusia si Norvegia.

Aceste mamifere frumoase si sociabile pot ajunge la lungimea de 4-5,5 metri si greutatea de 1-1,5 tone. Au pielea neteda de un alb stralucitor, iar la cap prezinta o suprafata frontala foarte proeminenta. Ochii sunt mici, iar gura este prevazuta cu dinti conici, 8-11 perechi pe maxilarul superior si 8-9 perechi pe mandibula.

Urmăriți Impact.ro și pe