Descoperire importantă într-un oraș din vestul României. ”Dacă nu eram acolo, acopereau locul cu pământ”

Cristian Cojocaru 14.01.2021, 12:21
Descoperire importantă într-un oraș din vestul României. ”Dacă nu eram acolo, acopereau locul cu pământ”

În timpul unor lucrări de remediere, a fost făcută o descoperire importantă într-unul din orașele din vestul României. Dacă un bărbat nu era acolo, nepăsarea unuia dintre muncitori ar fi trecut peste această comoară culturală și și-ar fi continuat treaba.

A fost făcută o descoperire importantă în vestul României

Această descoperire a survenit în timpul unor lucrări de remediere a unei avarii la rețeaua de apă, pe una dintre străzile centrului istoric al municipiului Orăștie. Arheologul dr. Mihai Căstăian susține că se afla în zonă în momentul lucrărilor și că dacă nu se afla acolo, excavatoristul ar fi continuat treaba și ar fi acoperit acea descoperire.

În timp ce muncitorul săpa un șanț împrejurul conductei fisurate de pe strada George Coșbuc, acesta a scos la suprafață osemintele depuse într-un mormând vechi de peste trei sute de ani. Neținând cont de scheletul răvășit cu cupa utilajului, aceasta și-ar fi continuat treaba dacă în acel moment nu se afla arheologul care a observat osemintele.

„Dacă nu eram acolo, imediat ar fi fost acoperit cu pământ”, spune acesta.

Arheologul Căstăian l-a oprit pe muncitor din a acoperi rămășițele umane, chiar dacă acesta a anunțat că va chema Poliția. După aceea, a coborât în șanț în scopul de a cerceta mormântul. Reprezentanții Primăriei Orăștie au fost informați despre descoperire, osemintele fiind preluate și duse la Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara. Potrivit primelor informații, specialiștii afirmă că este posibil ca în zonă să existe un cimitir vechi, dinainte de secolul al XVIII-lea.

Această descoperire a survenit în timpul unor lucrări de remediere a unei avarii la rețeaua de apă
Această descoperire a survenit în timpul unor lucrări de remediere a unei avarii la rețeaua de apă

Arheologul reclamă nepăsarea autorităților

Mihai Căstăian reclamă nepăsarea autorităților față de astfel de bogății culturale susținând că, deși centrul istoric al muncipiului este plin de astfel de vestigii istorice, atunci când se fac săpături, arheologii nu sunt anunțați în scopul de a supraveghea lucrările. Zona respectivă este cunoscută pentru faptul că a fost intens locuită de peste 800 de ani.

„Nu ne putem face că nu există aceste lucruri, ştiind că Orăştie este cel mai clasat municipiu hunedorean în privinţa monumentelor istorice”, adaugă Mihai Căstăian.

Ovidiu Bălan, primarul Orăștiei nu este de acord cu acesta spunând că în cazul intervențiilor de urgență la rețeaua de apă sau canalizare, nu este necesară supravegherea arheologică. Locul cu pricina a fost ulterior acoperit iar osemintele se află într-un depozit al Direcției de Cultură.

În anul 2019, arheologul a mai făcut o descoperire asemănătoare în zona bisericii reformate din secolul XV, în satul Turdaș. A găsit un mormânt medieval cu osemintele scoase la iveală de către localnicii care au săpat sub zidurile bisericii după lut. Neținând cont că ansamblul bisericii se află pe lista monumentelor istorice, au devastat involuntar mormântul.

„Vă rog să dispuneţi măsurile cuvenite fiind vorba de o intervenţie neautorizată, distrugere şi eventual profanare de morminte într-o locaţie protejată de legislaţia statului român”, arăta Mihai Căstăian într-o reclamaţie transmisă reprezentanţilor Direcţiei pentru Clutură a Judeţului Hunedoara.

Urmăriți Impact.ro și pe