Descoperire fascinantă în interiorul Pământului. Până acum se credea că există doar miezul fierbinte

Ioana Bucur 04.10.2022, 13:52
Descoperire fascinantă în interiorul Pământului. Până acum se credea că există doar miezul fierbinte

O echipă de cercetători a făcut o descoperire fascinantă în interiorul Pământul, confirmând o teorie ce abia începuse să se formeze în cadrul comunității științifice internaționale. Unul dintre marile mistere ale planetei a fost elucidat: „Suntem cu un pas mai aproape de ceea ce își imaginase Jules Verne”.

Cercetătorii din Germania au făcut o descoperire fascinantă în interiorul Pământului

Oamenii de știință au descoperit în interiorul Pământului un rezervor de apă de trei ori mai mare decât volumul tuturor oceanelor de pe suprafața planetei, potrivit unui studiu internațional. Apa a fost găsită între zona de tranziție dintre mantaua superioară și cea inferioară a Pământului. Cercetările s-au făcut folosind tehnici precum spectroscopie Raman și spectrometrie FTIR, a raportat ANI.

Studiul a confirmat ceva care pentru o lungă perioadă de timp a fost doar o teorie, și anume că apa oceanului însoțește plăcile de subducție și astfel intră în zona de tranziție. Asta înseamnă că ciclul apei planetei noastre include interiorul Pământului.

„Plăcile de subducție au adesea dificultăți în a străbate întreaga zonă de tranziție. Există un întreg „cimitir” de astfel de plăci în această zonă de sub Europa”, a explicat Prof. Frank Brenker de la Institutul de Geoștiințe de la Universitatea Goethe din Frankfurt.

Cu toate acestea, până acum nu se știa care au fost efectele pe termen lung ale „scurgerii” materialului în zona de tranziție asupra compoziției sale geochimice și dacă acolo existau cantități mai mari de apă.

„Plăcile de subducție transportă, de asemenea, sedimente de adâncime în interiorul Pământului. Aceste sedimente pot reține cantități mari de apă și CO2. Dar până acum nu era clar cât de mult intră în zona de tranziție sub formă mai stabilă, minerale hidratate și carbonați – și, prin urmare, nu era clar dacă acolo sunt într-adevăr stocate cantități mari de apă”, a adăugat Brenker.

Descoperire fascinantă în interiorul Pământului. Până acum se credea că există doar miezul fierbinte

„Cu un pas mai aproape de ideea lui Jules Verne”

Mineralele dense de la acel nivel pot stoca uriașe cantități de apă – de fapt atât de mari încât zona de tranziție ar fi teoretic capabilă să absoarbă de șase ori cantitatea de apă din oceanele noastre.

„Deci știam că stratul de tranziție are o capacitate enormă de stocare a apei”, spune Brenker. „Cu toate acestea, nu știam dacă de fapt a făcut acest lucru.”

Echipa de cercetare a analizat un diamant din Botswana, Africa. S-a format la o adâncime de 660 de kilometri, chiar la interfața dintre zona de tranziție și mantaua inferioară, unde ringwooditul este mineralul predominant. Analizele au arătat că piatra conține numeroase incluziuni de ringwoodite – care prezintă un conținut ridicat de apă. În plus, grupul de cercetare a reușit să determine compoziția chimică a pietrei. Era aproape exact aceeași cu cea a practic fiecărui fragment de rocă de manta găsit în bazalt oriunde în lume. Acest lucru a arătat că diamantul a venit cu siguranță dintr-o bucată din mantaua Pământului.

„În acest studiu, am demonstrat că zona de tranziție nu este un burete uscat, ci conține cantități considerabile de apă”, spune Brenker, adăugând: „Acest lucru ne aduce, de asemenea, cu un pas mai aproape de ideea lui Jules Verne despre un ocean în interiorul Pământului. Diferența este că acolo jos nu există ocean, ci rocă hidratată care nu s-ar simți nici umedă și nici nu ar picura apă.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...