Descoperire fascinantă în adâncul oceanului unde s-a scufundat Titanicul. Oamenilor de știință nu le-a venit să creadă

Ionuț Vieru, Mihai Ianoși 28.01.2023, 10:07
Descoperire fascinantă în adâncul oceanului unde s-a scufundat Titanicul. Oamenilor de știință nu le-a venit să creadă

O descoperire fascinantă a fost făcută de către o echipă de oameni de știință condusă de Universitățile din Carolina de Sud și Washington din Statele Unite. Cercetătorii au rămas uimiți de cele găsite pe fundul Oceanului Atlantic, acolo unde s-a scufundat ți Titanicul.

Oraș pierdut descoperit în adâncurile Oceanului Atlantic

Oamenii de știință au ajuns în adâncurile Oceanului Atlantic cu o navă de cercetare, astfel descoperind un adevărat „oraș pierdut” la circa 700 de metri adâncime. Orașul cuprinde un ecosistem nou pentru oamenii de știință, compus din turnuri gigantice din calcit și carbonat. Acestea au zeci de metri înălțime.

Este un peisaj marin nemaivăzut de experții și se află în mijlocul Oceanului Atlantic. În această zonă se află și un munte subacvatic situat la vest de Mid-Atlantic Ridge, între Africa și America.

Pereții și coloanele pe care se află carbonat și calcit au o culoare albăstruie și variază în înălțime, de la câțiva centimetri până la 60 de metri înălțime. Potrivit oamenilor de știință, câmpul hidrotermal al orașului pierdut este cel mai longeviv mediu de aerisire cunoscut în ocean.

Experții au găsit aici și forme de viață noi. În crăpăturile gurilor de aerisire ale câmpului din adâncuri, hidrocarburile hrănesc microbiene chiar și în lipsa oxigenului. Pe fundul oceanului se află coșuri care aruncă gaze la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, acolo unde se găsesc crustacee și melci.

Orașul pierdut din Oceanul Atlantic
Orașul pierdut din Oceanul Atlantic

Creaturi nemaivăzute descoperite în Oceanul Indian

Oamenii de știință de la Institutul de cercetare al Muzeelor Victoria din Australia au organizat o expediție de 35 de zile în Oceanul Indian. Aici au descoperit o lume de creaturi nemaivăzute până acum în adâncurile apei de lângă Insula Cocos.

Una dintre cele mai uimitoare descoperire a fost o anghilă oarbă cu piele gelatinoasă și un pește șopârlă hermafrodit cu dinți lungi și ascuțiți. De asemenea, au mai întâlnit și câțiva pești liliac care înoată pe fundul oceanului cu ajutorul unor aripioare asemănătoare brațelor.

„Am descoperit un număr uimitor de specii potențial noi care trăiesc în acest parc marin îndepărtat. Suntem mândri că hărțile, datele și imaginile noastre vor fi folosite de Parks Australia pentru a gestiona noul parc marin în viitor”, a spus Dr. Tim O’Hara, om de știință, șeful expediției.

În urma expediției, oamenii de știință au prelevat mostre din unele dintre aceste creaturi descoperite pentru a fi studiate. Unele mostre au fost luate de la creaturi care au fost descoperite la peste cinci kilometri adâncime.

Urmăriți Impact.ro și pe