Descoperire extraordinară în Egipt! Ce au găsit arheologii în mormintele vechi. Detalii incredibile

Stan Filon 12.05.2021, 13:57
Descoperire extraordinară în Egipt! Ce au găsit arheologii în mormintele vechi. Detalii incredibile

Descoperire de senzație a arheologilor în Egipt, unde au fost scoase la iveală nu mai puțin de 250 de morminte vechi de peste 4.200 de ani! Noul sit arheologic a fost descoperit în provincia Sohag, din sudul Egiptului, a anunţat marţi Ministerul pentru Antichităţi, potrivit AFP.

Descoperire arheologică extraordinară în Egipt

“Au fost descoperite aproximativ 250 de morminte, unele dispunând de una sau mai multe gropi funerare, iar altele de un coridor în pantă care se termina într-o sală funerară. Aceste morminte datează de la sfârşitul Vechiului Regat până la sfârşitul perioadei ptolemeice”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Vechiul Regat este perioada cuprinsă între 2.700 şi 2.200 î.Hr., în timp ce dinastia ptolemeică din Egipt a durat 300 de ani, până la moartea Cleopatrei, în 30 d.Hr. Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului general pentru antichităţi, a indicat că unul dintre mormintele din perioada Vechiului Regat prezenta uşoare urme de inscripţii hieroglifice, dar şi o cameră pentru “sacrificii”.

Descoperire arheologica extraordinara in Egipt
Descoperire arheologica extraordinara in Egipt

250 de morminte vechi de peste 4200 de ani

În morminte au fost găsite vase din ceramică şi obiecte dedicate zeităţilor egiptene, potrivit lui Mohamed Abdel-Badie, responsabil din cadrul Ministerului pentru Antichităţi care a efectuat și săpăturile. Arheologii au descoperit şi vase mici din alabastru, oase umane şi de animale, precum şi relicve de calcar ce pot fi “stele funerare (…) datând din a 6-a dinastie”, a adăugat specialistul.

Anul trecut, arheologii egipteni au anunţat descoperirea a 27 de sarcofage vechi de aproximativ 2.500 de ani, la baza unei structuri din necropola Saqqara, care se află la sud-vest de Cairo, informa AFP.

Ministerul egiptean a publicat un videoclip de promovare la începutul lunii septembrie pentru a anunţa noi descoperiri arheologice. În acel clip, ministrul pentru Antichităţi şi Turism, Khaled el-Enany, poate fi văzut în timp ce anunţă că descoperirile făcute recent în situl Saqqara reprezintă „doar începutul”.

Autoritățile egiptene au anunţat mai multe descoperiri arheologice importante în ultimele luni, care speră să atragă cât mai mulți turiști. Turismul a avut grav de suferit în ultimii ani, după revoluția din 2011, când a fost înlăturat de la putere fostul preşedinte Hosni Mubarak, iar acum pandemia de coronavirus a lovit puternic și ea în turismul din Egipt, la fel ca în toate țările care se bazează mult pe vizitatorii din alte țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...