Descoperire de senzație lângă Timișoara. Specialiștii sunt mândri că le-au găsit

Redacția IMPACT 11.08.2020, 19:09
Descoperire de senzație lângă Timișoara. Specialiștii sunt mândri că le-au găsit

Arheologii de la Muzeul Național al Banatului, alături de mai mulți alți specialiști au realizat o decoperire incredibilă la Timișoara, care datează din Epoca Târzie a Bronzului.

Vase cu cenușă umană din Epoca Bronzului, descoperite în România

Specialiştii de la Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj, Universitatea de Vest din Timişoara și arheologii Muzeului Național al Banatului au descoperit două morminte de incineraţie cu vase cu cenuşă umană, din perioada anului 1400 î.CH, scrie news.ro.

Vasele cu cenușă umană au fost găsite în satul Susani, din comuna Traian Vuia, din județul Timiș. O descoperire similară a fost realizată tot în același loc, dar în anul 2019.

„Vasele au fost scoase la lumină pe sit-ul arheologic, reprezentat de tumulul numit Gramurada de la Jupani, satul Susani, comuna Traian Vuia din judeţul Timiş. Săpătura de anul acesta, din acea zonă, a început în 6 iulie şi s-a încheiat în 31 iulie.

Descoperirile cele mai recente se adaugă celor din 2019, când a mai fost găsit un mormânt de incineraţie cu patru vase. Informaţiile obţinute până acum de echipa de specialişti, prin datarea cu izotopul C14, arată că mormintele aparţin unei perioade în care Banatul era locuit de populaţii ce aparţineau de perioada târzie a Epocii Bronzului. Atât descoperirile de anul acesta cât şi cele de anul trecut sunt analizate în această perioadă, procesul de restaurare a vaselor a început, urmând ca rezultatele să fie ulterior prezentate”, spun reprezentanții Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

Dragoș Diaconescu, de la Muzeul Naţional al Banatului este cercetătorul care a condus echipa de experți care a realizat săpăturile arheologice din satul Susani. Din echipă mai fac parte: arheologul Victor Bunoiu de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, arheologul Răzvan Pinca dela Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj şi conf. Univ. Dr. Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național al Banatului 

Urmăriți Impact.ro și pe