Desconspirarea preoților. CNSAS va avea cale liberă să verifice turnătorii la Securitate

Ana Anitoiu 03.02.2022, 17:13
Desconspirarea preoților. CNSAS va avea cale liberă să verifice turnătorii la Securitate

Preoții ar putea fi incluși printre persoanele pentru care oricine va putea cere Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să verifice dacă au fost sau nu colaboratori. Bariera de care beneficiază în prezent membrii clerului ar putea fi ridicată prin intermediul unui nou proiect de lege ce a fost inițiat.

Cum vor putea fi deconspirați preoții turnători la Securitate

În prezent, pot fi făcute astfel de verificări în privința preoților, ierarhilor și șefilor cultelor religioase, precum și asimilaților acestora de la parohiile din țară și din străinătate doar la solicitarea reprezentanților cultului din care ei fac parte.

Această barieră în deconspirarea preoților care au colaborat cu Securitatea a fost pusă după ce fostul deputat PSD și UNPR Eugen Nicolicea a inițiat un proiect de lege în acest sens. Acest proiect a fost adoptat de Parlament în 2008, iar un proiect de abrogare a regulii impuse a existat ulterior, dar a fost respins în 2015 de parlamentari.

Acum, un grup de parlamentari USR vrea să schimbe situația și a depus un nou proiect de lege la Senat, astfel încât oricine să poată cere ca CNSAS să verifice dacă preoții au fost sau nu turnători la Securitate.

Desconspirarea preotilor. CNSAS va avea cale libera sa verifice turnatorii la Securitate
Preotii turnatori la Securitate ar putea vi deconspirati la cererea oricui catre CNSAS

Alte modificări de lege, pe lângă cea referitoare la preoții tunători la Securitate

Proiectul USR include mai multe schimbări ale OUG 24/2008. În cazul în care va fi adoptat, CNSAS va putea să facă verificări și în legătură cu funcționarii publici care sunt înscriși în evidența centralizată a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

„CNSAS inițiază, din oficiu, acțiuni în constatarea calității de lucrător al Securității, pentru persoanele care, având calitatea de ofițer, subofițer sau angajat civil al Securității sau al Ministerului de Intern, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au desfășurat activități prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, prevede proiectul USR.

De asemenea, proiectul de lege îi vizează pe foștii milițieni. În prezent, numele lor nu pot fi obținute odată cu cele ale securiștilor care au fost implicați în dosarele celor care au fost urmăriți. Însă, de multe ori, ei erau implicați în colectarea declarațiilor depuse de turnători sau în racolarea informatorilor.

Relatările verbale, mijloc de probă

Mai mult, proiectul de lege vrea ca relatările verbale să poată fi folosite în deconspirarea colaboratorilor Securității, atunci când este îndeplinită o condiție.

„Relatările verbale consemnate în scris de ofițerii, subofițerii sau angajații civili ai Securității sau ai Ministerului de Interne pot fi utilizate în stabilirea calității de colaborator al Securității dacă pot fi coroborate cu alte documente privitoare la persoana verificată, cu mărturii scrise sau verbale sau cu alte mijloace de probă, relevante în stabilirea calității de colaborator al Securității”, se arată în proiectul USR.

Totodată, proiectul prevede și modificarea unor aspecte procedurale. Spre exemplu, cei care sunt aleși în funcții de demnitate publică, dacă aveau vârsta peste 16 ani la 22 decembrie 1989, trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere în care să precizeze dacă a lucrat sau colaborat cu Securitatea.

Grupul de parlamentari USR vor ca demnitarii să precizeze în declarație și informații ce până acum nu le erau cerute, precum funcțiile pe care le-au avut înainte de 22 decembrie 1989 și instituțiile angajatoare, instituțiile de învățământ mediu și superior pe care le-au urmat și unitatea militară în cadrul căreia au efectuat stagiul militar.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...