Descindere importantă a Fondului Monetar Internațional la București. Asistență pentru ANAF, începe un control important

Beatrice Dumitru 08.11.2022, 14:50
Descindere importantă a Fondului Monetar Internațional la București. Asistență pentru ANAF, începe un control important

ANAF este pe urmele marilor averi. O misiune de asistență tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru controlul și gestionarea marilor averi din România a început, pe 7 noimebrie, în țara noastră, după cum a anunțat preşedintele ANAF. Ce vor face experții din străinătate?

ANAF, ajutat de FMI pentru a descoperi marile averi

În 17 iunie, Lucian Heiuş anunţa la începutul verii că de la 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, precizând că în urma unei analize a rezultat că 561.000 de persoane au acumulat o diferenţă între veniturile estimate de instituția pe care o conduce şi veniturile declarate de 20 de miliarde de euro.

Astfel, preşedintele ANAF s-a întâlnit cu reprezentanţii Fondului Monetar Internațional pentru a îmbunătăţi activitatea de conformare a persoanelor fizice cu averi mari. Cei doi experţi ai FMI, Graham Whyte (Australia) şi Margaret Gavaghan (SUA) îşi propun ca în urma acestui exercițiu  să elaboreze o serie de recomandări privind dezvoltarea unui plan de acţiune privind creşterea conformării fiscale a persoanelor fizice cu mari averi.

Descindere importantă a Fondului Monetar Internațional la București. Asistență pentru ANAF, începe un control important
ANAF este pe urma românilor cu averi mari.

Am avut prima întâlnire cu reprezentanţii unei misiuni de asistenţă tehnică din partea FMI, care are ca obiectiv îmbunătăţirea conformării în zona persoanelor fizice cu averi mari”, a anunţat Lucian Heiuş, luni, pe Facebook.

Experții FMI, două săptămâni în România

Experții FMI vor sta două săptămâni în România pentru a instrui și a găsi cele mai bune mijloace pentru perfecționarea în acest domeniu. Legea prevede că diferențele între veniturile declarate și veniturile descoperite de ANAF care depășesc 50.000 lei intră în atenția autorităților, iar acestea trebuie să verifice dacă au cadru ilicit și dacă au fost impozitate.

Din păcate descoperim sume importante de bani. Găsim diferențe doar pe o persoană fizică și de 3-4 milioane lei, venituri declarate și nedeclarate care se regăsec în activele cumulate în ultimii 5 ani”, a declarat Heiuș, potrivit Digi24.

Controalele ANAF demarate la 1 iulie vizează afaceriștii care au declarat la stat, în perioada 2016 – 2019, venituri mult mai mici față de estimările făcute de inspectori, fiind verificate informațiile din bazele de date ale instituției și din bazele de date ale primărilor și, în special, după conturile bancare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...