Deputaţii AUR vor ca românii să nu mai poarte mască peste tot. Cum motivează cererea

Cristian Cojocaru 23.02.2021, 20:54
Deputaţii AUR vor ca românii să nu mai poarte mască peste tot. Cum motivează cererea

Nemulțumirea purtării măștii nu este întâlnită numai printre cetățenii de rând, ci și în cazul parlamentarilor. Astfel, deputații AUR militează ca românii să nu mai poarte mască peste tot. Trei deputați susțin printr-un amendament această propunere.

AUR dorește ca cetățenii să nu mai poarte mască

Parlamentarii din partidul AUR solicită printr-un amendament ca purtarea măștii de protecție să nu mai fie obligatorie pe perioada stării de alertă. Aceștia fac referire la purtarea măștii în spațiile publice, astfel ca acestea să fie obligatorii doar în instituțiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport precum și la locul de muncă.

Acest amendament a fost depus de trei deputați AUR dintre care fac parte Raisa Enachi, Ringo Dămureanu și Georgel Badiu. Cei trei aduc ca motivare la susținerea amendamentului faptul că în acest moment „nu există studii de specialitate care să ateste că purtarea măștii timp îndelungat ca fiind una pozitivă, cu aport decisiv și substanțial în combaterea oricărei epidemii”. Actul normativ se află în dezbatere la Camera Deputaților.

„Parlamentarii AUR au depus un amendament care ar limita purtarea maștilor la spațiile închise și instituțiile publice. Suntem singurul partid parlamentar care își asumă lupta cu măsurile abuzive și exagerate luate de actualul guvern”, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a partidului.

Măștile de protecție întră în discuții la nivel european
Măștile de protecție întră în discuții la nivel european

Dezbatere la nivel european cu privire la purtarea măștilor

Nici pe plan european lucrurile nu stau foarte diferit, numai că în acest caz este vorba despre tipul de mască pe care oamenii ar trebui să le poarte în scopul de a fi cât mai bine protejați. Astfel, mai multe țări consideră că ar fi necesare purtarea măștilor medicale de înaltă calitate în spațiile publice pe motiv că noile tulpini se răspândesc mult mai repede.

Țări precum Germania, Austria și Franța au hotărât să înăsprească măsurile cu prvire la tipurile de măști. Așadar, în zonele dens populate sunt recomandate purtare măștilor de tip FFP2. În luna ianuarie a acestui an, în Bavaria s-a decis ca acest tip de mască să fie obligatoriu, iar pe 25 ianuarie a venit și Austria cu aceeași obligativitate.

„În timp ce măștile textile sau măștile chirurgicale albastre și albe îi protejează pe ceilalți, în caz că ești infectat, măștile FFP2 sunt, de asemenea, concepute pentru a proteja și purtătorul”, a explicat Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Warwick Medical School.

Potrivit unui studiu recent făcut în cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, a reieșit faptul că purtarea unei măști de pânză peste o mască chirurgicală reduce semnificativ gradul de expunere la temutul virus.