Deputat rus dat în urmărire internațională. Este acuzat că a cerut declanșarea unui atac nuclear

Beatrice Dumitru 30.03.2022, 20:58
Deputat rus dat în urmărire internațională. Este acuzat că a cerut declanșarea unui atac nuclear

Procuratura Generală din Azerbaidjan a anunțat deschiderea unui dosar penal împotriva unui deputat rus, pe care l-a dat în urmărire generală pentru că a cerut distrugerea cu arme nucleare a infrastructurii energetice și a industriei petroliere a țării. Acesta a făcut afirmațiile pe un post de televiziune din Rusia. Cum a reacționat Moscova?

Deputat rus, acuzat de incitare la război

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei Mihail Deleaghin a fost pus sub acuzare pentru trei infracțiuni prevăzute de Codul Penal din Azerbaidjan, mai exact, pentru incitare la război de agresiune, amenințarea folosirii armelor și încitare la ura națională, socială și religioasă. Autoritățile au precizat că există suficiente probe pentru a-l acuza pe deputatul rus, iar instanța a decis arestarea lui, fiind sesizat Interpolul pentru a fi dat în  urmărire internațională.

Potrivit Procuraturii Generale a republicii, în timpul unei emisiune de televiziune din Rusia, pe 28 martie, Deleaghin „a cerut deschis un război agresiv împotriva Azerbaidjanului, făcând declarații provocatoare cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice pentru a distruge infrastructura energetică a țării și industriei petrolului”. El ar fi realizat și un sondaj de opinie publică pe rețeaua de socializare pe această temă, notează Interfax.

Deputat rus dat în urmărire internațională. Este acuzat că a cerut declanșarea unui atac nuclear
Azerbaidjanul acuză un deputat rus de incitare la război.

Se desfășoară o anchetă intensă. În același timp, au fost transmise autorităților competente ale unui număr de state partenere solicitări pentru a asigura reținerea imediată a acuzatului în cazul intrării sale pe teritoriul acestor state și extrădarea lui în Azerbaidjan pentru urmărire penală”, se arată în declarație.

Răspunsul Moscovei

O zi mai târziu, pe 29 martie, purtătotrul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că afirmația lui Deleaghin nu are nicio legătură cu poziția oficială a autorităților ruse.

Aceasta este, mai degrabă, o afirmație care se află în planul emoțiilor personale care debordează. Desigur, am îndemnat la controlarea contro emoțiile și la abținerea de la astfel de afirmații, mai ales în ceea ce privește partenerii noștri. Iar Azerbaidjanul face parte din categoria statelor partenere”, a precizatDmitri Peskov.

Deputatul rus este vicepreședinte al Comitetului pentru Politică Economică și a fost implicat în mai multe scandaluri de-a lungul anilor din cauza declarațiilor sale controversate. El a fost implicat și în mai multe afaceri dubioase, fiind vizat și de acuzații de plagiat.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...