Democrația mondială se află în regres. În acest an, dintre toate țările de pe Pământ, doar 21 au democrații reale, iar cele mai multe dintre ele se află în emisfera de nord, cu doar câteva excepții: Australia, Noua Zeelandă și Uruguay. Iată pe ce locuri se află în clasament România și vecinii ei.
Conform studiului numit „Indicele democraţiei”, făcut de săptămânalul britanic The Economist, anul acesta, democrații autentice au: ţările scandinave şi Canada, Elveţia, Germania, Irlanda, Islanda, Japonia, Marea Britanie, Olanda şi Taiwan.
Democrații reale, conform acestui studiu, au și Australia, Noua Zeelandă și Uruguay, deși cele mai multe democrații totale dintre cele 21 existente se află în emisfera de nord a planetei.
România, la fel ca cele mai multe dintre celelalte țări europene, dar și Statele Unite ale Americii au fost încadrate în acest studiu la categoria „democrațiilor deficitare, dar remediabile”. Mai exact, țara noastră se situează pe locul 61 în clasament, înainte de Mongolia și Serbia.
Republica Moldova face parte din aceeași categorie ca și România, dar se află ceva mai jos în top, pe locul 69. Conform studiului „Indicele democrației”, această țară se află printre statele din toată lumea care ar fi trecut prin cea mai mare îmbunătăţire a scorului lor global, alături de Indonezia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Țara care se învecinează cu România la nord, Ucraina, se află pe locul 86 în clasament. Aceasta nu face parte din categoria „democrații deficitare, dar remediabile”, ci în categoria „regim hibrid”.
Rusia se află în categoria „regim autoritar”, pe locul 124 în clasament, între Etiopia, care se află în plin război civil, și Niger. Ultimul loc în top este ocupat de Afganistan, care anul acesta a coborât sub Coreea de Nord şi Birmania (Myanmar).
Studiul anual făcut de ziarul The Economist clasifică 167 de țări din întreaga lume după „indicele democrației”. În realizarea topului se iau în considerare cinci factori: procesul electoral și pluralismul, funcționarea Guvernului, participarea politică, cultura politică democrată și libertățile civile.
Concluzia studiului este că mai bine de o treime din populația lumii trăiește în regimuri autoritare, în timp ce doar 6,4% din ea se bucură de o democrație completă.
Studiul realizat de ziarul The Economist arată că în anul 2021, doar 45,7 la sută din populaţia globală trăia într-o formă de democraţie. Procentul a suferit o scădere considerabilă față de cel înregistrat în 2020, anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, când a fost de 49,4 la sută.
Potrivit The Economist, indicele global a scăzut de la 5,37 la 5,27 din 10. O astfel de scădere a mai fost înregistrată din 2006 până în prezent doar în anul 2010, după criza economică mondială.