SPECIAL

Demisiile care au șocat lumea. Printre ele, cea a unui Papă și a lui Steve Jobs

Dan Mlădinoiu 23.01.2022, 15:44
Demisiile care au șocat lumea. Printre ele, cea a unui Papă și a lui Steve Jobs

Renunțarea la o funcție importantă, la un statut profesional de anvergură, poate surveni din mai multe motive. Atunci când ea vine benevol în urma unei culpe voite sau nu îmbracă forma unei demisii de onoare. Chiar dacă nu elimină din memorie fapta în sine, atenuează, măcar din punct de vedere moral, efectul sau efectele produse de persoana în cauză.

Recunoașterea culpabilității încheiate prin demisie înseamnă în cele din urmă un act de curaj și de asumare. În țările cu tradiție a democrației veritabile, retragerea de bunăvoie din postul ocupat este, dacă nu legiferată, cel puțin o cutumă cu aceeași valoare.

Demisii care au șocat lumea

Iată o prezentare concisă a câtorva dintre cele mai răsunătoare:

Richard Nixon

Richard Nixon, cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite ale Americii și-a anunțat demisia din funcție pe 8 august 1974. Un aproape întreg eșafodaj, la cel mai înalt nivel, s-a clătinat ca urmare a celebrului scandal Watergate. O majoră criză politică declanșată de un succes mediatic aparținând reporterilor ziarului Washington Post, Bob Woodward și Carl Bernstein. De altfel, pentru ancheta desfășurată, cei doi jurnaliști au fost recompensați cu premiul Pulitzer.

Intruziunea cu scop de spionaj a fost punctul de pornire a afacerii cu nume de scandal. Căderea în dizgrație a lui Nixon și demisia lui au făcut istorie, deoarece a fost primul președinte care a demisionat vreodată din funcție. Dovezile tot mai mari care indicau implicarea sa în scandalul Watergate, împreună cu un proces în care probele administrate au fost impecabile, l-au lăsat pe Richard Nixon fără altă opțiune decât aceea de părăsi Biroul Oval și să demisioneze. Nixon își explică decizia de a renunța la Președinție într-un fragment din discursul său de conciliere rostit la televiziunea națională.

„Prin această acțiune, sper că voi fi grăbit începutul acelui proces de vindecare care este atât de necesar în Statele Unite”, a spus el.

„Regret profund orice daune care ar fi putut fi făcute în cursul evenimentelor ce au dus la această decizie. Aș spune doar că faptele și unele dintre judecățile mele considerate a fi greșite au fost făcute în ceea ce credeam la acea vreme că erau în favoarea celui mai bun interes al națiunii”.

Demisiile care au șocat lumea
Richard Nixon, fost președinte al SUA

Încă o demisie după Watergate

Nixon a ocupat funcția de vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii între 1953 și 1961, înainte de a câștiga cea mai înaltă poziție în stat, în urma unui scrutin electoral câștigat într-o manieră zdrobitoare. Mandatul de număr unu în administrație s-a consumat între 1969 și 1974.

Un efect mai puțin cunoscut al scandalului de atunci a fost dezvăluit de presa americană. Wilbur Mills, un membru proeminent al Congresului, a fost implicat într-un accident rutier cauzat de consumul de alcool la câteva luni după demisia lui Nixon. Incidentul, deși similar altora care fuseseră ignorate de media de-a lungul anilor, a găsit un spațiu generos în ziare, ducând la demisia lui Mills.

Greg Smith

Greg Smith, în martie 2012, a șocat lumea finanțelor și a investițiilor, atunci când a demisionat printr-o scrisoare pe care a trimis-o către prestigiosul ziar, New York Times. Smith, fostul șef al Goldman Sachs Group, Inc., una din cele mai mari companii de holding bancar din lume, care desfășoară activități de investiții, securitate și management de investiții, cu instrumente financiare derivate din acțiuni în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a câștigat recunoaștere națională pentru că l-a atacat în mod deschis pe CEO și pe președintele corporației.

El a descris mediul din interiorul instituției ca fiind „toxic și distructiv” , managementul superior ce definea clienții drept „muppets” și colegii vorbind deschis despre „pierderea clienților lor ”.

Smith a detaliat aceste acuzații în cartea sa „De ce am părăsit Goldman Sachs”, în paginile căreia își expune experiența sa de insider care lucrează pentru compania menționată. Goldman Sachs a respins atunci acuzațiile lui Greg Smith, subliniindu-i dezvăluirile astfel:

„Nu credem că asemenea comentarii lui Smith reflectă modul în care ne conducem afacerea”.

Brian Dunn

Tot în anul 2012, dar în luna aprilie, Brian Dunn, CEO-ul Best Buy, o companie multinațională americană de electronice de larg consum, cu sediul în Ritchfield (Minesota), demisiona în urma unui acord reciproc cu firma privind necesitatea unei noi conduceri.

Ar fi fost un final favorabil pentru o uimitoare perioadă de 28 de ani a companiei de comerț electronic aflată în dificultate. Din păcate, știrile despre abateri personale cu un angajat în vârstă de 29 de ani, care implicau generoase și frecvente mese, bilete la evenimente și acțiuni private în biroul său, au ridicat îndoieli serioase cu privire la reputația și integritatea morală a bărbatului ce își dedicase aproape trei decenii din viață companiei Best Buy în care făcuse carieră.

Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea a șocat întreaga lume când a anunțat că demisionează din funcția sa, în vigoare din 28 februarie 2013. A fost primul Papă care a demisionat în aproape 600 de ani de istorie romano-catolică și a părăsit Sfântul Scaun invocând bătrânețea. Speculațiile despre motivul real al demisiei Papei au alimentat internetul zile întregi, dar, mai important, au întristat milioane de catolici devotați din întreaga lume. Succesorul Papei Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a fost ales la Vatican pe 13 martie 2013.

Demisiile care au șocat lumea
Papa Benedict al XVI-lea, primul papă german, după 482 de ani

Steve Jobs

Steve Jobs, vizionarul care a fondat Apple, una dintre cele mai importante companii de tehnologie la nivel mondial, și-a anunțat demisia din funcția de Chief Executive Officer, în aprilie 2011. Jobs s-a retras din postul său, invocând că „nu mai putea îndeplini (și) îndatoririle de CEO”. El se lupta cu un cancer pancreatic de ani de zile și se afla în concediu încă din luna ianuarie a acelui an.

În toamnă, pe 5 octombrie, Steve pierdea lupta cu nemiloasa maladie. Jobs este creditat cu crearea și introducerea iPhone-ului, iPad-ului și iPod-ului, produse care au ajutat să îndepărteze Apple din pragul dezastrului și să devină o companie de tehnologie ce a rivalizat și a depășit în cele din urmă Microsoft pe piața mondială. Tim Cook l-a succedat, ca CEO al Apple.

Vikram Pandit

Retragerea din companie, în octombrie 2012, a Chief Executive Officer (CEO)-ului Citi Group, Vikram Pandit, i-a surprins atât pe investitori, cât și pe angajați. Informațiile din interior relevau că demisia lui Pandit nu a fost una neașteptată, după luni de tensiuni cu președintele companiei, Michael O’Neill.

Pandit s-a alăturat firmei în iulie 2007, după ce Citi Group și-a achiziționat fondul speculativ și firma de capital privat. Recenziile performanței sale nu au fost pozitive, analiștii financiari subliniind că „era prea cerebral” pentru a conduce instituția și că Citi, sub conducerea lui Pandit, „a avut dificultăți în luarea deciziilor, pentru ca apoi să le pună în practică odată ce au fost adoptate”.

(surse: bbc.co.uk, theguardian.com)

Urmăriți Impact.ro și pe