Delta Dunării, subiect de film documentar pentru Charley Otley: „Este un ecosistem unic în lume”

Ioana Constantin 20.04.2021, 13:27

Delta Dunării, subiect de film documentar. Sărbători pascale, departe de lume, într-o oază de liniște. Delta Dunării se pregătește să primească turști în minivacanța de Paște si 1 mai. Dupa litoral, Delta Dunării câștigă teren în preferințele românilor. Iar după mai bine de un an de pandemie, pensiunile din Delta se laudă cu un grad de ocupare de sută la sută. Turiştii vor fi întâmpinați cu peisaje mirifice şi mâncăruri pescăreşti tradiţionale.

Delta Dunării, subiect de film documentar

Turiștii care au ales să petreacă minivacanța de Paste și 1 Mai în Delta Dunării și-au facut rezervări cu mult timp înainte. Asa se face că acum multe pensiuni nu mai au locuri libere. Proprietarii s-au pregătit din timp și pe lângă cazare si mâncare le-au făcut turiștilor un program, astfel încât timpul petrecut în Deltă să fie folosit la maxim. O plimbare pe canalele Dunării este obligatorie, iar turiștii pot petrece și o zi întreagă pe apă.

Vor putea admira pelicani, egrete, dar și plante specifice deltei precum nuferi albi sau negri. Vestea bună este că nici prețurile nu au crescut față de anul trecut iar oferte sunt pentru toate gusturile. Tarifele diferă în functie de clasificarea pensiunilor și a serviciilor oferite. Pornesc de la 800 de lei de persoană pentru un sejur de 3 nopți și pot ajunge până la 2000 de lei.

Avem deja toate pensiunile ocupate sută la sută. Cu greu mai găsești un loc liber, ceea ce este foarte bine. Vor putea face ture cu caiacul, hidrobicicletele, cicloturism iar caii sălbatici de la Letea vor putea fi admirați, a declarat Cătălin Tibuleac.

Ne-a fost dor să avem turiști. Anul trecut am avut greutăți. Am avut rezervari din 15 martie, dar care s-au anulat. Noi la pensiune avem 21 de camere și sunt rezervate trei sferturi. Avem un pachet de 1100 de lei de persoană cu 3 nopți de cazare, demipensiune, cu plimbări și chiar transfer la biserica, a spus și Dan Ghinescu, proprietar pensiune.

Delta Dunarii, subiect de film documentar pentru Charley Otley
Delta Dunarii, subiect de film documentar pentru Charley Otley

„Turismul a suferit și trebuie sprijinit în România”

Despre Delta Dunării a auzit o lume întreagă. Mai este denumită și Amazonul Europei. Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Otley, cel care a realizat documentarul Wild Carpathia, se gândește să facă unul similar și despre Delta Dunării. Otley caracterizează cel mai tânăr pământ românesc drept un labirint de lacuri și canale ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume. Acest colț de natură neatins de mâna omului se descoperă în liniște, în ritm lent, printr-o plimbare cu barcă împreună cu prietenii și familia.

Totul este în schimbare, trăim vremuri interesante. Cu noua tendință a covidului va trebui sa mai schimbăm probabil din vaccinuri, dar trebuie să vedem lumina de la capătul tunelului, o rază de speranță. Ar trebui ca românii să își redecopere țara, locuri pe care nu le-au văzut de mult, iar asta poate fi un avantaj în aceată perioadă pentru turismul românesc. Este important să ajungi în astfel de locuri. Turismul a suferit și trebuie sprijinit în România. Delta este un ecosistem unic in lume. Vom face și un film despre deltă, Wild Danube Delta. Am început deja să filmăm de Crăciun și vrem să surprindem Delta în toate anotimpurile. Nu foarte multi știu despre Delta Dunării. Oamenii ar trebui sa vină aici. Vom face filmul și apoi o campanie la BBC de promovare a Deltei Dunării și îi vom inspira pe oameni să vină aici, a mărturisit jurnalistul britanic, Charlie Otley.

Și cum pandemia a schimbat și obiceiurile de vacanță ale românilor, proprietarii de pensiuni din Delta Dunării încearcă să îi familiarizeze cu încă unul. Mai exact, în unele unități de cazare turiștii vor avea nevoie de adeverința de vaccinare sau o dovadă medicală ca au trecut prin boală.

În primul rând îi așteptăm pe turiști cu brațele deschise. Cu soare și pregătiri intense, iar aici este și Marea Neagră, avem și Dunărea, adică tot ce trebuie ca oamenii sa se simtă bine. Avem izolare, asta este foarte important. Aici nicioo cameră nu iese spre un hol. Și asta cauta lumea. Socializare, dar fără aglomerație. Am plecat de la premisa că turiștii vor să se simtă în siguranță. Dacă sunt vaccinați pot veni cu adeverința de vaccinre. Dacă au anticorpi, foarte bine, să vină cu o dovadă. Dacă nu, nu e nicio problemă avem teste rapide noninvazive la sosire si îi rugăm pe toți să se testeze înainte sau la sosire. Vrem să îi știm cu toții în zonă de siguranță, a spus Dragoș Anastasiu, fost președinte ANAT.

Delta Dunării este considerată una dintre cele mai sigure destinaţii de vacanţă din ţară. Încă de la debutul pandemiei, numărul infectărilor a fost foarte mic, iar trendul continuă să se mențină.

Urmăriți Impact.ro și pe