Delia Matache suferă de o boală rară. Ce poate ajunge să facă departe de familie

Ioana Bucur 04.01.2021, 11:49

Dincolo de succesul uriaș pe care îl are pe scenă și ca jurat la două dintre cele mai mari show-uri de la Antena 1, de vacanțele fabuloase și TikTok-urile amuzante pe care le postează, Delia Matache suferă de o boală rară. Artista a dezvăluit recent lupta pe care o duce, în tăcere, de ceva vreme. Evoluția problemei sale de sănătate nu este deloc una favorabilă. Ce ar putea să ajungă să facă, departe de soț și copii.

Delia Matache suferă de o boală rară

Artista și-a luat prin surprindere fanii din mediul online cu o mărturisire tulburătoare. Se pare că Delia Matache suferă de o boală rară, cunoscută ca „sindromul sensibilității selective la sunete” sau, în termeni medicali, „misofonie”. Vedeta Antena 1 a postat, recent, pe una dintre paginile sale de social media câteva detalii despre misterioasa afecțiune, confirmând, în același timp, că se confruntă cu acestă problemă, potrivit Cancan.

Din articolul împărtășit de Delia Matache cu cei care îi urmăresc activitatea în online, misofonia, numită și „sindromul sensibilității selective la sunete” este activată de un factor declanșator. Acesta este, de cele mai multe ori, un sunet banal – zgomotul făcut de oamenii care își mestecă mâncarea sau înghit, respirația, căscatul, fluieratul. Există însă și cazuri în care episoadele sunt provocate nu de sunete ci de unele mișcări repetitive – când o persoană se foiește întruna, dă din picioare sau te atinge în mod constant, încercând să îți atragă atenția.

Ce simptome are boala rară de care suferă Delia Matache

Cu toate că, la prima impresie, misofonia sau sindromul sensibilității selective la sunete nu pare să fie vreun motiv de îngrijorare, simptomele celor afectați nu sunt deloc ușor de suportat. Potrivit specialiștilor, dacă boala avansează, poate declanșa crize severe. La debutul bolii, simptomele se manifestă sub forma anxietății, apariției senzațiilor de disconfort, dezgust și nevoia de a te îndepărta cât mai mult de factorul ce a cauzat emoțiile descrise înainte.

Delia Matache suferă de o boală rară, care, în stadii mai avansate, provoacă o serie de manifestări, unele chiar violente, precum sentimentele de ură, furie, panică, frică, disconfort emoțional, dorință accentuată de a opri sunetul declanșator sau chiar persoana care produce zgomotul deranjant, prin orice mijloc și, în cazurile cele mai grave, gânduri suicidale.

Cercetătorii caută un tratament pentru misofonie
Cercetătorii caută un tratament pentru misofonie

Potrivit medicilor, misofonia are un impact negativ major asupra calității vieții pacienților. Persoanele care suferă de sindromul sensibilității selective la sunete tind să evite evenimentele sociale. Mai mult, aceștia se pot izola chiar și în propria casă, departe de familie, mâncând departe de soț, soție, copii sau colegi de cameră. Izolarea pare să fie recomandată și de specialiști, aceștia dezvăluind că, în timpul crizelor, bolnavii pot ataca, fizic sau verbal, persoana care produce zgomotele declanșatoare, pot avea crize emoționale, de plâns, sau nervi, sau pur și simplu, pot alege să fugă de acasă.

O anomalie la nivelul creierului ar putea fi cauza

Un nou studiu a suferat că o posibilă cauză a apariției misofoniei ar putea fi anormalitățile de la nivelul creierului.

„Sper ca acest lucru vine ca o asigurare pentru persoanele în cauză. Și eu m-am numărat printre sceptici, până i-am văzut pe pacienții din studiul clinic și am înțeles cât de asemănătoare sunt trăsăturile”, a declarat Tim Griffiths, principalul autor al studiului, profesor de neurologie cognitivă la Universitatea Newcastle și University College London (Colegiul Universitar din Londra), Regatul Unit, citat de doc.ro.

În cadrul studiului, cercetătorii au scanat creierele a 20 de persoane diagnositicate cu misofonie, comparându-le cu creierele a 22 de persoane sănătoase. Analiza a indicat prezenta unei anomalii la nivelul mecanismului de control emoțional, ce suprasolicită emisferele cerebrale atunci când vin în contact cu anumite sunete. Constatările ar putea să conducă, în cele din urmă, la dezvoltarea unor tratamente pentru această tulburare, a mai spus Griffiths.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...