SPECIAL

Delia Budeanu, crainica de o frumusețe răpitoare a Epocii de Aur. Elena Ceaușescu a sunat personal ca să fie scoasă de pe post

Dan Mlădinoiu 09.12.2022, 16:02
Delia Budeanu, crainica de o frumusețe răpitoare a Epocii de Aur. Elena Ceaușescu a sunat personal ca să fie scoasă de pe post

Născută pe 28 mai 1949, la București, Delia Budeanu este o jurnalistă și prezentatoare de televiziune, cunoscută pentru jurnalele realizate la Televiziunea Română înainte de 1989.

E văduva cunoscutului jurnalist Radu Budeanu, fost redactor-șef al săptămânalului Lumea și mama patronului de presă cu același nume. A vrut să fie licențiată în Filosofie, Drept sau, chiar, Operă la Conservator, dar destinul i-a rezervat să absolve Facultatea de Filologie, fiind îndrăgostită de cărți.

După ce a terminat facultatea, Delia Budeanu s-a mutat la București pentru a-și urma visul, acela de a deveni o jurnalistă de succes. Câțiva ani a lucrat la un post de radio pentru tineret, însă a fost remarcată imediat datorită profesionalismului și tenacității sale.

În anul 1970, încă studentă fiind, a susținut un concurs alături de alte 11 pretendente, pentru postul de prezentatoare la TVR, iar la scurt timp a obținut locul mult sperat. De atunci, Delia Budeanu s-a remarcat în televiziune, fiind extrem de apreciată de public. Timp de 20 de ani, a fost admirată unanim de către telespectatori.

Omniprezenta cenzură comunistă

Totuși, așa cum erau vremurile, cariera ei în televiziune a reprezentat o permanentă luptă cu cenzura, precum și cu invidia unor „colegi” geloși pe farmecul și succesele ei: „Nu aveam nici măcar paşaport.

Doar unul de serviciu, care stătea la serviciul personal al TVR şi pe care îl primeai numai în ziua în care plecai, în cazul în care îţi reprezentai ţara în străinătate.

La deplasări se forma o echipă a TVR, compusă întotdeauna din două persoane, o prezentatoare şi cineva din redacţie, care avea sarcina să facă un raport la întoarcere.

În cei 20 de ani de muncă am plecat doar de şapte ori din ţară. Se organizau serile televiziunii române în celelalte ţări ale blocului răsăritean. Şi era un protocol bilateral care presupunea că, în afară de materialele publicistice, de documentarele şi de filmele pe care le duceam, trebuia să vină şi o prezentatoare „live”.

Într-o bună zi, departamentul de relaţii internaţionale nu a mai vrut să colaboreze cu mine. Cineva de la relaţii, un coleg, mi-a înscenat un incident cu prilejul unei emisiuni în cursul căreia o aveam parteneră pe crainica RDG.

Delia Budeanu 1
Delia Budeanu 

Colegul de la „Relaţii” a pretins că omisesem o ştersătură dintr-un text şI că astfel i-am alterat sensul. După două zile, la ora la care înregistrarea era difuzată pe post, am văzut textul citit de o altă colegă.

Nu mi-au spus nimic. Au înregistrat din nou, cu o colegă care prezenta, probabil, mai multă încredere. Aveam 22 de ani în ‘70, când am debutat. Trecuseră 12 ani de atunci. Din pricina incidentului din 1983, nu am mai fost desemnată să reprezint televiziunea română niciodată în străinătate”.

Ca un paradox, a primit pașaport personal într-un târziu și prima ei vacanță de Crăciun în străinătate trebuia să înceapă pe 22 decembrie 1989: „Întotdeauna a existat o cale oficială de a obţine un paşaport, numai că acea cale nu ducea, de fapt, nicăieri.

În luna aprilie 1989, am primit un formular pe care trebuia să adun 37 de semnături. Le ştiu bine numărul, pentru că vreo şapte luni, până în decembrie, am tot încercat să le strâng pe acel formular.

Demersul avea o aparenţă de perfectă legalitate şi o logică. Aceste 37 de semnături erau ale unor şefi de departamente, inclusiv din radio-pentru ca eram uniţi cu radioul pe vremea aceea-care trebuiau să te exonereze de orice datorie.

În momentul în care am terminat cu semnăturile, m-am dus la mica agenţie cehoslovacă de pe o străduţă ce dădea în şoseaua Kiseleff şi am rezervat bilet de avion pentru 22 decembrie 1989, ora 13.30, pe ruta Bucureşti-Praga. Luni, pe 18 decembrie, s-au închis graniţele”.

În perioada de dinainte de 1989, au fost lansate o mulțime de zvonuri despre Delia Budeanu, unele de-a dreptul absurde. Bunăoară, o poveste care circula pe atunci, răspândită temeinic de tot soiul de trepăduşi rău-voitori, era că admirabila prezentatoare tv este filmată într-un anume cadru fix pentru a nu se observa că ar avea o proteză în locul unui picior.

A renunțat la televiziune în 1997, atunci când a intrat într-o depresie după moartea soțului, un om cu totul special, cult și plin de umor.
Ceva mai târziu, s-a concentrat pe o altă activitate.

Anume, recuperarea caselor bunicilor soțului ei confiscate de regimul totalitar. „A fost necesar să reconstitui patrimoniul imobiliar al familiei mele, care nu este foarte mare, dar nici foarte mic.

Trebuia să mă ocup de asta, pentru că în momentul acela locuiam într-o casă cu chirie, iniţial la ICRAL Herăstrau, iar după aceea la RAPPS. În timp ce eram proprietara altor trei imobile şi cu cel de la Sinaia- patru, ocupate de chiriaşi.

Nouă ani mi-a luat reconstituirea acestei proprietăţi. (…) Apoi am început renovarea acestor case, care nu fuseseră îngrijite deloc de nişte chiriaşi care nu aveau nici un motiv să investească în ele.

Ani de zile m-am ocupat de fiecare centimetru pătrat, m-am străduit să-l aduc la ce a fost el odată. Casele sunt construite în 1935 şi au aparţinut bunicilor soţului meu”.

În sfârşit, pe meridianele lumii libere

De asemenea, și-a satisfăcut vechiul vis de a călători, un vis interzis înainte vreme: „Am făcut şi câteva călătorii pe care nu le facusem niciodată şi care erau câteva călătorii esenţiale.

Am fost la Paris, la Viena, Washington şi New York, apoi pe o insulă grecească pe care eu o iubesc tare mult, Corfu. Am avut grijă să vizitez în sfârşit Monte Carlo, o călătorie absolut esenţială, pentru că Radu, în ultima lui vară din viaţă, fusese la Monte Carlo şi mi-a spus: „Am găsit locul în care ne putem retrage la bătrâneţe. În sudul Franţei”. Cea mai importantă călătorie a fost acum la Mormântul Sfânt. Nu seamănă cu nimic. Este o lume magică…”

„Vinovată” de frumuseţe, şi-a atras gelozia Elenei Ceauşescu

Şefa Cabinetului 2 era măcinată de invidie pe frumuseţea crainicei TV, iar din aceasta pricină a fost pedepsită disciplinar. Lucrul s-a întâmplat după ce Delia Budeanu s-a tuns mai scurt, iar soţia fostului dictator a observat acest lucru.

Imediat a sunat producătorii şi a ordonat să fie scoasă de pe post pentru a fi mutată disciplinar la radio. Cristiana Bota, o altă crainica TVR, şi-a amintit că Delia Budeanu avea constant de suferit din cauza Elenei Ceaușescu, deoarece „savanta de renume mondial” ar fi fost geloasă pe frumusețea ei: „Şi pe Delia Budeanu o tot scoteau, săraca.

Era foarte frumoasă, poate prea frumoasă, cu ochii aceia superbi”. Acum, Delia Budeanu locuiește într-o splendidă casă pe Bulevardul Primăverii, înconjurată de tablouri și tomuri de cărți rare, într-un univers de amintiri care, deşi dureroase, îi dau, paradoxal, viaţă.

Una dintre cele mai admirate crainice ale TVR, chipul ce a rămas legat de singura televiziune care emitea în comunism mesajele cuplului dictatorial, Delia Budeanu, vorbeşte despre ceea ce a simţit atâţia ani, în fapt o bună parte din viaţa ei: suferinţă şi dedublare. Deși a publicat în 2008 volumul autobiografic „Live”, are încă multe de povestit.

Urmăriți Impact.ro și pe