Declarațiile fiscale nu sunt amânate. Care e termenul de depunere pentru toți românii

Stan Filon 21.03.2020, 11:26
Declarațiile fiscale nu sunt amânate. Care e termenul de depunere pentru toți românii

Ministerul Finanţelor Publice a decis ca termenul limită de depunere a declaraţiilor să rămână 25 martie, nu 25 aprilie cum se anunţase iniţial. Măsura a fost luată pentru a putea ajuta astfel firmele care vor să beneficieze de rambursare a TVA şi trebuie să aibă situaţia fiscală actualizată.

Declarațiile fiscale nu sunt amânate. Termenul de depunere a rămas 25 martie

Termenul limită de depunere a declaraţiilor fiscale a rămas data de 25 martie. Iniţial, Ministerul Finanelor publice anunţase o prelungire a termenului limită de depunere a declaraţiilor fiscale până pe 25 aprilie, dar s-a realizat că acest lucru va încurca firmele care vor să solicite rambursarea de TVA.

Declarațiile fiscale nu sunt amânate.Termenul de 25 martie rămâne valabil
Declarațiile fiscale nu sunt amânate.Termenul de 25 martie rămâne valabil

Agenția Națională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor Publice au luat în plină epidemie a noului virus o serie de măsuri pentru a susţine mediul de afaceri. Printre acestea s-a stabilit următoarele:

Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență.

Aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante.

Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale„.

Când încetează măsurile intrate în vigoare sâmbătă

Măsurile fiscale luate vor înceta în 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă în care ţara noastră se află. De asemenea, măsurile au fost adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri şi au fost publicate în Monitorul Oficial sâmbătă.

Ministerul Finanţelor Publice a lansat un program de subvenţionare şi garantare a creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijjlocii cu scopul de a susţine mediul privat, în special acele sectoare lovite din plin de contextul actual. Măsura de rambursare urgentă a TVA a fost adoptată pentru a asigura fluxul de capital şi injecții de capital către companiile româneşti. Pentru a beneficia de rambursările de TVA, companiile din România trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, astfel că autorităţile au decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului limită de depunere a declarațiilor fiscale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...