Declarații de ultimă oră de la MAI: Ordonanța Militară 8! Măsuri noi pentru români. Când se prelungește programul supermarketurilor

Redacția IMPACT 09.04.2020, 23:22
Declarații de ultimă oră de la MAI: Ordonanța Militară 8! Măsuri noi pentru români. Când se prelungește programul supermarketurilor

Declarații de ultimă oră de la Ministerul Afacerilor de Interne! Declarațiile au loc în contextul pandemiei, în plină stare de  urgență în România. Ordonanța Militară numărul 8. Ministrul Marcel Vela, alături de secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu,  detalii importante pentru români.

UPDATE, 9 aprilie, ora 23.20. Cele mai importante prevederi ale Ordonanței Militare 8

  • este permisă circulația pentru pescuit comercial și vânzarea produselor
  • se permite circulația pentru reparații auto
  • piețele agro-alimentare rămân obligatoriu deschise pe perioada stării de urgență
  • se permite deplasarea până și de la piață a producătorilor cu declarația și certificatul de producător
  • se suspendă exportul de grău, orz, orez, făină de grâu, soia, ulei, zahăr și al tuturor produselor de panificație, pe perioada stării de urgență
  • se recomandă instalarea de dispozitive cu dezinfectant la intrarea în blocurile de locuințe
  • joi, vineri și sâmbătă, în aceste două săptămâni în care se sărbătorește Paștele (catolic și ortodox) se poate prelungi programul de funcționare în funcție de necesități a unităților care vând produse alimentare (magazine, piețe, supermarketuri, hypermarketuri).
  • zborurile spre și dinspre Spania sunt suspendate până spre finalul lunii aprilie

Declarații de ultimă oră de la MAI! Noi măsuri pentru români

Declarații de ultimă oră de la MAI! Duminică seara, de la ora 21.00, ministrul de Interne, Marcel Vela, a revenit în fața românilor cu un anunț important în contextul pandemiei de coronavirus. Alături de el, s-au aflat secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu.

Aceștia au venit cu precizări importante legate de Ordonanța Militară cu numărul 4, anunțând astfel noile măsuri luate pe teritoriul țării, pe care toți cetățenii trebuie să le respecte cu strictețe în scopul limitării răspândirii coronovavirusului.

Marcel Vela a fost cel care a făcut primele declarații, iar mai jos găsiți atât LIVE-ul de pe pagina de facebook a Ministerului Afacerilor de Interne, dar și câteva aspecte esențiale anunțate de ministru.

„Vă prezentăm principalele activități pentru prevenirea răspândirii cu noul tip de coronavirus, dar și alte măsuri de ordin legislativ, administrativ și operațional, pentru a crește gradul de protecție al cetățenilor”, și-a început Vela discursul.

  • Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii zeci de ani.
  • Este greu să se ți se îngrădească unele drepturi.
  • Ne aflăm în fața unui examen greu cu toții, care se întinde pe o perioadă necunoscută.
  • Prețurile la energie, salubritate, carburanți se plafonează

Ce măsuri noi aduce Ordonanța Militară 4

  • Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot să-și rezolve problemele de natură medicală, respectiv pe durata zilei.
  • Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.
  • Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare. Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiția că vor suporta toate cheltuielile pe care le implică această carantinare.
  • Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul în care sunt depistați că nu au respectat regulile, suportând și ei cheltuielile.
  • Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, pentru a asigura protecția familiilor..
  • Am decis un articol care va clarifica situația sistemului energetic național. Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare pentru personalul care asigură transportul, activitățile de mentenanță în acest sector, inclusiv în zona de extracție, procesare a resurselor și materiilor prime.
  • Autoritățile locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectate la toate intrările blocurilor și vor efectua dezinfecții în spațiile de la intrarea în blocuri.
  • Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura, la cerere, spații hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.
  • Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică doar circulației pietonale.

Vor fi pedepse mai drastice pentru cei care încalcă regulile impuse pe perioada stării de urgență. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă prevederile ordonanțelor militare vor fi minim 2000 de lei și maxim 20.000 de lei.
Amenda pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile ordonanțelor militare crește de la 1000 de lei, cât este în prezent, la 10.000 de lei. Amenda maximă este 70.000 de lei.

Raed Arafat a venit cu precizări importante referitoare la bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus, dar și cu date noi despre cei care s-au stins din viață ca urmare a infectării cu nemilosul virus. Astfel, duminică seara, 29 martie 2020, situația este următoarea: 1815 este numărul persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirus, dintre care 206 persoane vindecate, iar bilanțul deceselor a ajuns la 43.

„Fac un apel la rațiunea și disciplina fiecăruia dintre noi pentru a avea în scurt timp rezultate. Trebuie să înțelegem că lucrurile vor evolua favorabil doar dacă facem ceea ce trebuie, ceea ce este permis. Vom reuși să depășim cu bine această perioadă doar dacă realizăm că este o sarcină care revine fiecăruia dintre noi, fără excepții. Cu siguranță vom învinge și vom salva multe vieți, dacă respectăm toate sfaturile și toate măsurile anunțate de către cei care sunt abilitați să gestioneze această criză”, a concluzionat ministrul de Interne.

 

Urmăriți Impact.ro și pe