Declarația comună a statelor participante la G20. Și Rusia a semnat, ce se spune despre invazia din Ucraina

Ana Anitoiu 16.11.2022, 13:01
Declarația comună a statelor participante la G20. Și Rusia a semnat, ce se spune despre invazia din Ucraina

Statele participante la summitul G20 ce a avut loc marți și miercuri, în insula indoneziană Bali, au adoptat o declarație comună. Cele mai multe dintre ele au criticat războiul pe care liderul rus Vladimir Putin l-a început la data de 24 februarie în Ucraina. Rusia a fost reprezentată la eveniment și a semnat documentul.

Rusia, criticată pentru războiul din Ucraina, în declarația comună după summitul G20

Cei mai mulți participanți la summitul G20 au condamnat războiul declanșat de Rusia în Ucraina, subliniind că acesta exacerbează slăbiciunile economiei globale. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe care le reprezintă conflictul pentru securitatea alimentară la nivel mondial.

De asemenea, participanții la summitul G20 au subliniat necesitatea independenței băncilor centrale pentru a se asigura că acestea își mențin eforturile de a reduce inflația în creștere, conform Reuters.

Membrii G20 au cerut retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Aceștia au subliniat că folosirea amenințării cu armele nucleare este inadmisibilă și că această eră nu trebuie să fie despre război.

La summitul G20 de două zile au participat: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Serghei Lavrov poate pleca in SUA, desi este supus sanctiunilor. Motivul pentru care America a decis sa ii acorde viza
Serghei Lavrov

Reprezentantul Rusiei, despre declarația comună

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, marți, că țările occidentale au încercat să „politizeze” declarația comună. Oficialul i-a acuzat pe participanții la summit că au făcut presiuni pentru a include o linie de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina în numele tuturor țărilor participante.

Evenimentul, despre care Indonezia și alte țări au spus că ar trebui să se concentreze pe riscurile la adresa economiei globale, a fost acaparat de tema războiului declanșat de Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

Disputele privind modul în care să descrie războiul din Ucraina au împiedicat reprezentanții, G20 la începutul acestui an, să adopte o declarație comună. Rusia susține că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a elimina naționaliștii periculoși și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă. Însă, Kievul și Occidentul numesc acțiunile Rusiei o acaparare de teren imperialistă neprovocată.

Declarația comună, ce se referă și la alte subiecte, a fost semnată și de Rusia, după cum au confirmat mai mulţi participanţi miercuri, în ultima zi a evenimentului, cu precizarea că aceasta se opune criticilor la adresa „războiului” din Ucraina, insistând asupra faptului că ceea ce se petrece este, de fapt, o „operațiune militară specială”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe omologii de la summit, marți, prin intermediul unei legături video, să oprească războiul Rusiei în țara sa, în cadrul unui plan de pace pe care l-a propus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...