Declarația comună a șefilor de state din Europa de Est. „Va spori prezența militară a NATO”

Badea Violeta 22.02.2023, 23:48
Declarația comună a șefilor de state din Europa de Est. „Va spori prezența militară a NATO”

Șefii de state din Europa de Est au adoptat, recent, o declarație comună, în prezența președintelui american Joe Biden. În document se precizează că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt pregătiți să sporească prezența militară în ţările de pe Flancul estic.

Liderii statelor din Europa de Est anunță că sunt pregătiţi să sporească prezența militară în ţările de pe Flancul estic

Șefii de stat şi de guvern ai Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei au adoptat, de curând, o declaraţie comună în care susțin că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi că, din dorința de a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, sunt gata să crească nivelul prezenţei militare în statele de pe Flancul estic.

„Acum un an, Rusia a devastat pacea şi securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forţă. Acţiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noştri.

Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, aliaţii NATO au reacţionat decisiv într-o manieră unitară şi responsabilă.

Pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să implementeze noul punct de referinţă pentru postura de descurajare şi apărare a NATO şi să crească nivelul prezenţei militare în ţările noastre.”, se arată în document.

Liderii statelor din Europa de Est si Joe Biden s-au reunit la Varsovia
Liderii statelor din Europa de Est si Joe Biden s-au reunit la Varsovia

„NATO este o alianță defensivă”

În aceeași declarație, liderii Formatului B9 au mai spus că NATO este o alianţă defensivă şi amintesc că la summitul din capitala Spaniei s-a agreat o apărare înaintată cu forţe robuste aflate pe poziţii, multi-domeniu şi gata de luptă pentru „a rămâne credibili şi capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar.”

„În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare şi apărare pe întregul Flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO şi angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securităţii euroatlantice”, se mai menționează în declaraţie.

Totodată, șefii de state din Europa de Est reafirmă angajamentul pentru politica „Uşilor Deschise’”, amintind că, la Madrid, Finlanda şi Suedia au fost invitate să se alăture Alianţei.

De asemenea, liderii condamnă în termeni duri războiul din Ucraina. „Bilanţul morţilor civili ucraineni este în creştere din cauza loviturilor fără discriminare ale rachetelor ruse şi a atacurilor deliberate asupra infrastructurii critice, inclusiv prin folosirea Mării Negre ca platformă de lansare.

Cei responsabili pentru atrocităţi şi crime de război vor fi traşi la răspundere. Suntem hotărâţi să menţinem presiunea internaţională asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toţi cei care facilitează activ agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus.”, se precizează în declaraţie.

Citește și Câtă atenție primește România cu ocazia summit-ului de la Varșovia? Adrian Cioroianu: „Se desfășoară acolo doar pentru că a coincis cu vizita lui Joe Biden”!

Liderii B9 spun că viitorul Ucrainei se află în Europa

Șefii B9 susțin, de asemenea, că viitorul Ucrainei se află în Europa şi că sprijină ferm aspiraţiile euroatlantice ale acestui stat greu încercat în aceste momente.

„Conform Cartei ONU şi dreptului internaţional, Ucraina îşi exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâştiga controlul deplin asupra teritoriului propriu şi are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât va fi necesar. Salutăm eroismul poporului ucrainean şi curajul armatei sale. Aducem un omagiu bărbaţilor şi femeilor din armata ucraineană care luptă pentru apărarea libertăţii lor şi pentru valorile noastre comune.”, susțin aceştia.

În final, șefii de state din Europa de Est spun că sunt pregătiți să coopereze cu Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, precizând că aceştia sunt cei mai expuşi riscului de destabilizare şi a influenţei maligne a Kremlinului, în estul şi sudul Alianţei.

„Rusia a calculat extrem de greșit invadarea Ucrainei și subminarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Suntem mai puternici și mai uniți ca niciodată, reafirmând legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întregul spațiu euroatlantic.”, menționează aceștia.

Citește și Klaus Iohannis, discurs la Varșovia în fața lui Joe Biden și a șefilor de stat din Europa de Est. „Trebuie să fim fermi pentru ca Ucraina să poată câștiga războiul”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...