Decizie la vârf în Armata americană. E vorba despre România, vestea va provoca indignare la Moscova

Anca Manolica 22.01.2023, 15:35
Decizie la vârf în Armata americană. E vorba despre România, vestea va provoca indignare la Moscova

SUA au luat o nouă decizie importantă în ceea ce privește țara noastră. Stat membru NATO, aflat la granița cu războiul din Ucraina, România numără pe teritoriul său circa 4.000 de soldați ai unității de elită americane. Iar aceștia vor mai rămâne aici, pentru cel puțin încă nouă luni.

Pentagonul prelungește prezența militată în România

După Polonia, România deține a doua mare forță militară pe Flancul Estic al NATO, cel mai expus la o eventuală agresiune a Kremlinului. Prezența trupelor americane face parte din angajamentul liderului de la Casa Albă de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la războiul pornit de Rusia în februarie 2022.

Așadar, sâmbătă, 21 ianuarie, Statele Unite au luat decizia finală de a extinde perioada de dislocare a unei brigăzi a Diviziei 101 Aeropurtate din România cu încă nouă luni, începând din ianuarie 2023, informează The New York Times, citând reprezentanți ai administrației lui Joe Biden.

Divizia Aeropurtată 101 a Forţelor Terestre ale SUA a revenit în Europa la 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia.

Brigada aflată pe teritoriul țării noastre numără aproximativ 4.000 de oameni

Noile trupe ale Diviziei 101 Aeropurtate urmează să ajungă în România în viitoarele două luni, timp în care trebuie făcută rotația personalului militar. Americani deja prezenți la Kogălniceanu încă din 30 iulie 2022 vor fi înlocuiți de o altă brigadă sosită din SUA, din aceeași divizie.

Divizia 101 Aeropurtată americană / Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
Divizia 101 Aeropurtată americană / Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)

În plus, ofițeri ai statului major și un general cu două stele din Divizia 10 Munte din SUA vor fi trimiși la noi în țară pentru a comanda trupele, în noua misiune ce va dura 9 luni.

Generalul de brigadă John Lubas, locţiitorul comandantului celebrei Divizii 101 Aeropurtate, care este dislocată acum în România, spune că militarii pe care îi are în subordine sunt gata să apere oricând fiecare centimetru de pământ al NATO.

În acest moment, potrivit americanilor, la noi se află în jur de 4.000 de soldați americani care sunt staționați la baza aeriană Kogălniceanu încă din vara trecută. Forțele desfășurate în județul Constanța ar fi o primă linie de apărare în cazul în care Kremlinul ar invada mai la vest, scrie publicația NYT.

Totodată, la nivel european, SUA are circa 12.000 de soldați trimiși, desfășurați în principal România și în vestul Poloniei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...