Decizie în cazul luptătorilor de la Azovstal care s-au predat rușilor. Cine îi va judeca

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 13:37
Decizie în cazul luptătorilor de la Azovstal care s-au predat rușilor. Cine îi va judeca

Peste 2.000 de soldați ucraineni s-au predat din buncărele și tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în fața asaltului forțelor Moscovei. Aceștia au fost transferați pe un teritoriu controlat de ruși, iar liderul Republicii Populare separatiste Doneţk a spus ce se va întâmpla cu aceștia.

Unde vor fi judecați luptătorii de la Azovstal

2.439 de soldați, membri ai Batalionului Azov și ai armatei ucrainene, s-au predat la Azovstal, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konașenkov. Printre aceștia, 78 sunt femei, a mai spus acesta, precizând că au fost și străini printre cei care s-au predat.

Liderul Republicii Populare separatiste Doneţk din Ucraina, Denis Pușilin, a declarat că luptătorii care s-au predat la Azovstal, combinatul siderurgic din Mariupol, vor fi judecaţi în regiunea separatistă de un „tribunal internațional”, dar nu se știe cu ce acuzații se vor confrunta, a informat agenţia Interfax și preluată de Reuters.

Decizie în cazul luptătorilor de la Azovstal care s-au predat rușilor. Cine îi va judeca
Soldații de la Azovstal s-au predat după aproape trei luni.

Prizonierii din Azovstal sunt reținuți pe teritoriul Republicii Populare Donețk. Este planificată și organizarea unui tribunal internațional pe teritoriul republicii. În prezent se lucrează la documentul de înființare a tribunalului”, a declarat Denis Pușilin.

Luptătorii de la Azovstal, ordin pentru depunerea armelor

Comandantul Batalionului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un mesaj video, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului. „Conducerea militară a dat ordinul de salvare a vieților și a sănătății militarilor garnizoanei”, spunea acesta.

Azovstal a fost ultimul bastion apărat de forțele ucrainene în Mariupol, dar a intrat sub controlul Rusiei, după ce Moscova a anunțat că oțelăria a fost „eliberată complet”, după ce și ultimii militari ucraineni au primit ordin să depună armele.

Kievul a făcut presiuni pentru un acord care să permită luptătorilor să se retragă în zonele controlate de ucraineni sau pentru evacuarea lor într-o țară neutră. Zilele trecute, procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să declare batalionul drept organizație teroristă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...