Decizie fără precedent luată de Greenpeace. Începe demersurile legale împotriva Comisiei Europene: „Și-a murdărit mâinile clasificând gazul şi energia nucleară drept verzi”

Elena Avramescu 19.09.2022, 11:18
Decizie fără precedent luată de Greenpeace. Începe demersurile legale împotriva Comisiei Europene: „Și-a murdărit mâinile clasificând gazul şi energia nucleară drept verzi”

Deoarece în ianuarie 2022 Comisia Europeană a decis să adauge tehnologiile poluatoare în taxonomie, iar în luna iulie, Parlamentul European nu a putut să adune suficiente voturi pentru blocarea acest plan, chiar dacă mai mulți cetăţeni UE s-au opus, opt birouri Greenpeace au dat startul demersurile legale împotriva Comisiei Europene.

Greenpeace declară război Comisiei Europene

Cererea formală transmisă Comisiei a fost formulată la data de 8 septembrie 2022 de către Greenpeace Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrală şi de Est și Greenpeace European Unit, cu scopul de a se face o revizuire internă. Se pare că utilizarea gazului fosil şi a energiei nucleare se află în contravenție cu regulamentul taxonomiei, Legii Climatice Europene şi obligaţiilor UE derivate din Acordul climatic de la Paris din 2015.

În acest fel Comisia are dreptul de a răspunde argumentelor Greenpeace până în luna februarie a anului viitor, dar și de a confirma argumentele Greenpeace sau a retrage actul delegat complementar prin care gazul fosil şi energia nucleară au fost adăugate în taxonomie. Dacă toate acestea nu se vor întâmpla, Greenpeace va merge mai departe și va înainta cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„Această falsă etichetă verde este incompatibilă cu legile UE de mediu şi climatice. Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic şi economic, iar în ceea ce priveşte problema deşeurilor radioactive nu există încă o soluţie, riscul accidentelor nucleare fiind prea mare pentru a fi ignorat.

Mai mult, în această iarnă ne vom confrunta cu o criză energetică, iar cetăţenii vor întâmpina dificultăţi cu plata facturilor la energie. E inacceptabil faptul că aceiaşi oameni care au cauzat criza climatică şi criza energetică sunt acum aceiaşi care profită de pe urma lor, în timp ce oamenii suferă.

Comisia Europeană joacă şi ea un rol şi şi-a murdărit mâinile clasificând gazul şi energia nucleară drept verzi. Greenwashingul sectorului gazului fosil şi energiei nucleare a fost motivat politic de la bun început, dar asta nu va ajuta Comisia Europeană în proces”, a spus Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace EU pentru investiţii financiare sustenabile.

Decizie fara precedent luata de Greenpeace
Greenpeace

Se pare că includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE are rolul de a transmite un mesaj eronat și în țara noastră, în special în contextul în care România vrea să lucreze la noi capacităţi pe gaz şi nuclear.

„Aceste noi investiţii nu pot fi considerate verzi şi sustenabile şi ne vor îndepărta şi mai mult de la atingerea obiectivelor climatice asumate prin Acordul climatic de la Paris. Pentru a proteja clima şi pentru a deveni cu adevărat independentă energetic, România trebuie să renunţe la soluţiile false şi să se concentreze pe accelerarea investiţiilor în sursele regenerabile de energie şi măsuri de eficienţă energetică”, a spus Alin Tănase, campaigner pentru climă şi energie, Greenpeace România.

Concluzia trasă de Greenpeace este aceea că această clasificare a gazului drept o sursă de energie sustenabilă nu face altceva decât să elimine dovezi ştiinţifice climatice fundamentale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...