Decizie de ultimă oră luată de Ucraina. Va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa Uniunii Europene

Elena Avramescu 17.03.2023, 10:02
Decizie de ultimă oră luată de Ucraina. Va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa Uniunii Europene

Ministrul Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, a făcut un anunț surprinzător, spunând că ţara sa urmează să producă combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa Uniunii Europene, notează Ukrinform.

Motivul pentru care Ucraina va produce combustibil nuclear

Recent, German Galuşcenko a vizitat firma unde va fi produs combustibil nuclear pentru unităţile centralelor nucleare din ţară şi ulterior pentru export în alte ţări.

În prezent, în Europa funcţionează 17 unităţi VVER-440, însă nu au deocamdată o alternativă la combustibilul rusesc. Însă Ucraina a început deja producţia de componente pentru unităţi cu combustibil VVER-1000 iar îns curt timp va începe producţia de combustibil pentru unităţi VVER-440.

Noul proiectul este implementat de Energoatom, o companie naţională ucraineană care generează energie nucleară, în cooperare cu compania americană Westinghouse.

„Din păcate, multe ţări europene rămân dependente de tehnologiile nucleare ruseşti. În acelaşi timp, Ucraina, după ce a renunţat la combustibilul nuclear rusesc, a trecut unităţile centralelor sale nucleare pe combustibil nuclear de la producătorul american Westinghouse. Cehia, Slovacia, Finlanda şi Bulgaria şi-au exprimat, la rândul lor, dorinţa de a face o astfel de tranziţie. Şi pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear pentru aceste ţări”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko.

Ucraina va produce combustibil nuclear pentru a inlocui combustibilul rusesc pe piata Uniunii Europene
Ucraina va produce combustibil nuclear pentru a inlocui combustibilul rusesc pe piata Uniunii Europene

Petro Kotin, preşedintele Energoatom, a adăugat că Energoatom vrea să îşi îndeplinească planul de a crea propria linie de producţie pentru combustibil nuclear în trei ani.

„Ucraina este un lider mondial în domeniul energiei nucleare. Şi astăzi, experţii noştri, împreună cu partenerii americani, lucrează pentru a scoate Rusia de pe piaţa internaţională a tehnologiilor nucleare”, a afirmat Galuşcenko.

Se pare că șapte unităţi ale centralelor nucleare ucrainene, al căror unic operator este Energoatom, au fost trecute complet pe combustibilul de la Westinghouse Electric Sweden AB, un partener pe termen lung al companiei. Din 2024, toate cele 15 uniăţi ale centralelor nucleare ucrainene ar trebui să fie alimentate cu acest combustibil.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...