Decizie de ultimă oră luată de Letonia. Confiscă mașinile șoferilor prinși cu alcolemie ridicată și le donează Ucrainei

Elena Avramescu 09.03.2023, 12:03
Decizie de ultimă oră luată de Letonia. Confiscă mașinile șoferilor prinși cu alcolemie ridicată și le donează Ucrainei

Încă de la începutul acestui an, Letonia a dat startul confiscării mașinilor șoferilor prinși cu o alcoolemie mare la volan iar după aceea s-a  decis să le trimită în Ucraina, ca ajutor de război, pentru a fi folosite pe front sau pentru spitale, iar asta pentru că centrele de depozitare au devenit neîncăpătoare, notează Reuters.

Letonia oferă un ajutor nesperat Ucrainei

Un număr de aproximativ 200 de mașini au fost confiscate în Letonia în primele două luni ale anului de la șoferi prinși cu o alcoolemie de peste 1,5‰ în sânge, relatează Reuters, țara având o populație de 1,9 milioane de oameni.

„E înfricoșător când îți dai seama cât de multe mașini sunt conduse de șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului Twitter Convoy, care a fost desemnat de guvernul leton să ducă mașinile confiscate în Ucraina.

Astfel că autoritățile s-au angajat să-i dea în fiecare săptămână câte 24 de mașini confiscate pe care să le ducă în Ucraina, acest lucru fiind o adevărată provocare pentru rețeaua sa de voluntari.

„Nimeni nu bănuia că sunt atât de mulți șoferi beți, statul nu poate vinde mașinile la fel de repede cât beau oamenii. Așa mi-a venit ideea să le trimitem în Ucraina”, a mai spus Poznaks.

Până în prezent, Organizația Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de mașini, după ce a anunțat o campanie de donații pe Twitter, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an. A strâns până acum 2 milioane de euro pentru achiziții de mașini, renovări și logistică.

Letonia confisca masinile soferilor prinsi cu alcolemie ridicata si le doneaza Ucrainei
Masini confiscate in Letonia

Mai mult, se pare că ministrul de finanțe leton, Arvils Aseradens, a declarat că guvernul a fost inspirat de succesul campaniei ONG-ului.

„Am spus ok, puteți lua mașinile acelea iar Poznak a spus da, e foarte bine! Practic, suntem gata să facem orice pentru Ucraina”, a mai afirmat ministrul.

Se pare că la un singur filtru al poliţiei, miercuri, în care patru ofiţeri au închis un drum din Riga pentru jumătate de oră, timp în care au verificat alcoolemia fiecărui şofer, niciunul nu a fost depistat băut.

Doar în decursul anului trecut, 4.300 de șoferi au fost prinși cu alcool peste limita legală, fiind implicați în aproape 1.000 de accidente, potrivit datelor poliției.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...