Decizie de ultimă oră în Rusia. Parchetul a declarat ilegal primul dosar penal cu privire la sustragerea de la mobilizare

Elena Avramescu 07.10.2022, 15:13
Decizie de ultimă oră în Rusia. Parchetul a declarat ilegal primul dosar penal cu privire la sustragerea de la mobilizare

O nouă decizie pune pe jar întreaga Rusie, după ce Parchetul din regiunea Penza a declarat ilegală decizia de deschidere a primului dosar penal cu privire la sustragerea de la mobilizare (Articolul 328 din Codul Penal al Federației Ruse). Anunțul oficial a fost făcut de șeful organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Cikov.

Primul dosar penal cu privire la sustragerea de la mobilizare, declarat ilegal

Cu toate acestea, anchetatorii au declarat că intenţionează să facă recurs, să conteste decizia parchetului, dar şi să insiste asupra redeschiderii dosarului. În plus, suspectul a primit dreptul la reabilitare, dar și la despăgubiri pentru ceea ce i-a cauzat detenția de 48 de ore, a mai spus Pavel Cikov.

La data de 5 octombrie a fost deschis primul dosar penal din Rusia pentru sustragerea de la mobilizare, împotriva unui fost șofer de ambulanță, în vârstă de 32 de ani, și tată a doi copii, Maksim Moiseev, din satul Kondol, regiunea Penza.

Se pare că acesta ar fi refuzat de două ori să se prezinte la comisariatul militar, chiar dacă nu avea motive fondate pentru acest lucru. Mai mult, articolul 328 din Codul Penal al Federației Ruse se aplică numai în cazul cetățenilor care se sustrag de la serviciul militar, mai exact recruţilor.

Curtea Supremă a Rusiei a interzis urmărirea penală în temeiul Articolului 328 din Codul Penal care nu se referă la persoanele care sunt în rezervă, iar mobilizarea anunțată în septembrie îi vizează, teoretic, doar pe rușii aflați în rezervă. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că în cadrul mobilizării parțiale vor fi chemați sub arme aproximativ 300.000 de rezerviști.

Jumătate din bărbații mobilizați dintr-o regiune rusă au fost trimiși acasă. Comisarul a fost concediat
Mobilizare partiala in Rusia

Avocații ruși sunt asaltați de cetățeni care vor să evite mobilizarea

Avocații din Rusia sunt suprasolicitați în prezent, deoarece au fost multe solicitări pentru a-i putea consilia pe cei care riscă să fie trimişi să lupte în războiul din Ucraina. Mai multe grupuri civice şi de avocaţi sunt asaltate de cereri de sprijin încă de când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la data de 21 septembrie, că 300.000 de persoane urmează să fie mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei.

Până acum, sute de mii de persoane au fugit în Kazahstan, Georgia şi Finlanda, însă foarte mulți au rămas în Rusia, încercând să se ascundă de recrutorii militari, pentru a nu primi ordin de încorporare.

„Lucrăm non-stop. Viaţa normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenţia pentru nerespectarea ordinelor”, a spus Serghei Krivenko, care conduce o organizaţie de zece avocaţi.

Chiar dacă la început ordinul mobilizării a fost conceput pentru cei cu experienţă militară dar şi pentru experţi din specialităţile de care este nevoie, însă aplicarea acestuia nu pare să fi ţinut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student și nici de vârsta persoanelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...