Decizie de ultimă oră în Parlament! Ce se întâmplă, de fapt, cu alocațiile copiilor

Stan Filon 20.08.2020, 08:13
Decizie de ultimă oră în Parlament! Ce se întâmplă, de fapt, cu alocațiile copiilor

Alocațiile copiilor ar putea fi, totuși, dublate, după ce Parlamentul a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care Executivul acorda o majorare de doar 20%, de la 1 august. Legea de respingere a plecat spre promulgare la Palatul Cotroceni.

Alocațiile pentru copii s-ar putea dubla, după ce Parlamentul a respins majorarea cu 20%

La Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis poate promulga legea de respingere, ceea ce înseamnă că intră în vigoare legea inițială, care stipula dublarea alocațiilor. Legea mai poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament.

Până atunci, Ordonanța de urgență își produce efectele, iar alocațiile sunt mărite cu doar 20%. Doar după publicarea legii de respingere a ordonanței în Monitorul Oficial, copiii se vor bucura de alocațiile dublate. Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” iar 29 de deputați s-au abținut. Dezbaterea a fost una foarte vocală în Parlament. Social-democrații le-au plâns de milă copiilor, pe când liberalii s-au bătut cu pumnul în piept că doar ei măresc alocațiile, iar PSD-ul uită de copii atunci când sunt la putere.

Alocațiile pentru copii s-ar putea dubla, după ce Parlamentul a respins majorarea cu 20%
Alocațiile pentru copii s-ar putea dubla, după ce Parlamentul a respins majorarea cu 20%

”Nu copiii sunt vinovați ”

„Ați făcut un joc ieftin prin care președintele a promulgat legea dar guvernul nu o aplică. Nu copiii sunt vinovați pentru modul haotic în care Guvernul Orban a condus țara în ultimele 9 luni de zile. Până la urmă mă întreb pentru ce aveți bani? În timp ce împrumutați miliarde și miliarde de lei, spuneți că nu sunt bani pentru nimic”, a spus la dezbateri liderul de grup al PSD, Alfred Simonis.

„Doar PNL a mărit alocațiile. PSD când e în opoziție mărește absolut orice. Românii înțeleg foarte bine acest joc politic”, a fost replica liderului PNL, Florin Roman.

USR a acuzat, de la tribuna Parlamentului, că politicienii folosesc electoral subiectul dublării alocațiilor. „Pentru că se apropie alegerile mulți politicieni se folosesc de copii pentru a obține voturi mai multe”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.

UDMR s-a alăturat social-democraților și a votat împotriva ordonanței de urgență a Guvernului, susținând dublarea alocațiilor. „Această dublare a alocațiilor este cuprinsă în lege și promulgată de președinte. Datoria parlamentului este legiferarea, datoria guvernului este să aplice legile și să nu modifice ceea ce prevede legea. UDMR cere respectarea legilor și dublarea alocațiilor pentru copii”, a declarat deputatul UDMR, Eva Csep.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...