Decizie de ultimă oră în cazul Sorinei Săcărin! Ce au anunțat acum judecătorii de la Înalta Curta de Casaţie şi Justiţie

Andrei Cezar 15.07.2020, 10:52

Decizie de ultimă oră în cazul Sorinei Săcărin, fetița care a fost adoptată de o familie din SUA. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Secția Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie i-a încălcat dreptul la liberă circulație minorei de 8 ani.

Decizia ICCJ în cazul Sorinei Săcărin

Hotărârea instanței supreme vine ca urmare a admiterii plângerii depusă de soții Săcărin împotriva ordonanței procurorilor Secției Speciale prin care a fost reținut pașaportul Sorinei, în anul 2019.

“În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina, împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul Ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul Ordonanţei nr. 2015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019.”, au hotărât magistrații.

Decizia judecătorilor este definitivă.

Decizie de ultimă oră în cazul Sorinei Săcărin! Ce au anunțat acum judecătorii de la Înalta Curta de Casaţie şi Justiţie
Decizie de ultimă oră în cazul Sorinei Săcărin! Ce au anunțat acum judecătorii de la Înalta Curta de Casaţie şi Justiţie

Adopție cu scandal

În vara anului trecut, cazul Sorinei a șocat o țară întreagă. Fetița de 8 ani din Baia de Aramă a fost luată cu forța din sânul familiei asistenților maternali de un procuror însoțit de mascați, pentru ca aceasta să ajungă la o familie din SUA care a adoptat-o.

Imaginile cu procurorul Maria Pițurcă ce o trage pe copilă afară din casă în timp ce micuța țipă dipserată sunt greu de uitat.

Magistratul spunea atunci că nu a tras de copil ci că a încercat să o ia în brațe.

„Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu … Am încercat să-l iau în brațe. Am reușit să o iau în brațe și am dus-o în brațe la tată. Nu s-a mai filmat. Și ea va fi oricum examinată fizic și vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deținere ilegală a acestui copil”, declara atunci Maria Pițurcă.

Ulterior, procurorul general, Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară, potrivit qmagazine.ro.

Pe 18 iulie 2019, magistraţii Judecătoriei Slatina au respins solicitarea procurorului general de admitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina.

După câteva zile de la decizia Judecătoriei Slatina, Sorina, împreună cu părinții adoptivi au părăsit România.

Urmăriți Impact.ro și pe