Decizia pe care a luat-o Trump, după revoltele violente din SUA. Cum vrea președintele să pună capăt protestelor

Luiza Moldovan 02.06.2020, 12:41

„Trebuie să dominați. Dacă nu dominați vă pierdeți timpul. Or să treacă peste voi (protestatarii, n.red.). O să arătați ca niște ticăloși. Trebuie să dominați”. Sunt cuvintele cu care li s-a adresat Trump forțelor polițienești convocate să pună capăt protestelor împotriva rasismului, care au început după uciderea lui George Floyd.

Controversatele decizii ale lui Trump nu reușesc să convingă pe nimeni

Trump și-a pus toată presa americană în cap după prima sa ieșire publică de la escaladarea violențelor din ultimele zile. În controversatul său discurs, Trump a pus accent pe înnăbușirea revoltelor folosind toate resursele federale disponibile, civile și militare.

„Prima şi cea mai înaltă datorie a mea ca preşedinte este să apăr marea noastră ţară şi poporul american. Am depus jurământ pentru a susţine legile naţiunii noastre şi asta voi face. Punem capăt revoltelor şi nelegiuirilor care s-au răspândit în toată ţara. Acestea nu sunt acte de protest paşnic. Acestea sunt acte de terorism intern. Distrugerea de vieţi nevinovate şi vărsarea de sânge nevinovat este o ofensă adusă umanităţii şi o crimă împotriva lui Dumnezeu”, a adăugat Trump.

Protestele de stradă iscate ca urmare a uciderii afro-americanului George Floyd sunt, în opinia lui Trump, provocate de elemente ce țin de „terorismul intern„. Oricine încalcă legea  (spunea președintele referindu-se la agitatori) va primi ani grei de închisoare, iar restricțiile se vor „aplica cu strictețe„.

Trump se folosește de Biblie ca să justifice violența împotriva protestatarilor Foto credit: Brendan Smialowski/AFP via Getty Images
Trump se folosește de Biblie ca să justifice violența împotriva protestatarilor Foto credit: Brendan Smialowski/AFP via Getty Images

Forțele de ordine sunt extrem de violente față de  protestatari. Oamenii sunt puși la pământ fără nicio explicație

„Chiar acum, în timp ce vorbim, trimit mii și mii de soldați puternic înarmați, personal militar și ofițeri de aplicare a legii pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele și distrugerea de bunuri”, a spus Trump în discursul său, adăugând că moartea lui George Floyd nu a fost în zadar.

Invocând concepte ca „lege” și „ordine”, Trump amenință cu intervenții violente ale forțelor armate, din care niciun vinovat nu scapă nepedepsit. Toată zona Casei Albe e împânzită de forțe de ordine. Noaptea, Casa Albă nu mai e luminată. Toate camerele sunt în întuneric.

În plus, interacțiunile dintre forțele de ordine și protestatari sunt de o extremă violență. Oamenii sunt culcați la pământ fără niciun motiv, sunt agresați și imobilizați, se trage cu gloanțe oarbe în ei fără nicio justificare. O mașină de poliție a fost filmată în Louisville intrând în plin în protestatarii desfășurați pe stradă.

„Vindecarea nu ura. Justiţia nu haosul. Aceasta este misiunea noastră şi vom reuşi 100 la sută. Vom reuşi. ​​Ţara noastră câştigă întotdeauna. Dacă răutatea sau violenţa domneşte, nimeni dintre noi nu este liber”, declama pompos Trump de la tribuna din fața Casei Albe.

Oficial al Pentagonului: „Forțele militare nu trebuie folosite în interiorul SUA”

Pe de altă parte, mai mulți oficiali ai Pentagonului au declarat pentru CNN că aceste proteste nu justifică desfășurarea de forțe militare. Forțele militare nu trebuie folosite în interiorul Statelor Unite ale Americii, iar acest lucru este stipulat de lege.

„Nu cred că ar trebui să punem militarii în situația de a asigura protecția oamenilor pe teritoriul Statelor Unite, rolul lor fiind de a apăra țara de inamicii din exterior”, a spus generalul Thomas Carden.

Cu Biblia în mână, printre protestatari

La sfârșitul discursului său, Trump a spus că va merge să se reculeagă într-un loc foarte special. Ținea în mână, ostentativ, o Biblie. „Deschide-o!”, i-a strigat guvernatorului statului New York, democratul Andrew Cuomo.

Acel loc special despre care vorbea Trump e biserica St. John, din apropiere de Casa Albă. În timp ce agita Biblia și făcea frumos la poze, forțele de ordine împrăștiau protestatarii cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru ca cei câțiva pași pe care-i face președintele să fie lipsiți de întâlniri neplăcute.

Urmăriți Impact.ro și pe