Decizia pe care a luat-o Rusia după ce SUA le-a expulzat zece cetățeni. Putin vrea să arate că nu glumește

Cristian Cojocaru, Mihai Ianoși 16.04.2021, 21:11
Decizia pe care a luat-o Rusia după ce SUA le-a expulzat zece cetățeni. Putin vrea să arate că nu glumește

Vladimir Putin nu s-a lăsat mai prejos, astfel că administrația din Rusia a anunțat decizia luată, după ce SUA a expulzat zece cetățeni ruși de pe terioriul american. Aceasta acțiune reprezintă un răspuns al Moscovei la adresa Statelor Unite ale Americii.

Decizia luată de Rusia după ce SUA a expulzat cetățeni ruși

Astăzi, Moscova a anunțat că urmează să expulzeze zece diplomați americani, drept reacție la sancțiunile impuse de către americani. Cei din urmă au decis să expulzeze de pe teritoriul SUA zece diplomați ruși. Totodată, Administrația de la Moscova a luat un set de măsuri suplimentare, astfel că deplasările anuale pe care le pot face diplomații vor fi limitate.

„Statele Unite ne-au transmis o listă cu numele a zece diplomaţi care trebuie să părăsească Statele Unite. Reacţionăm printr-o decizie similară. Cerem ca zece diplomaţi americani să părăsească Rusia”, a declarat vineri după-amiază Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de agenţiile de presă Tass şi RIA Novosti.

În cursul zilei de ieri, Administrația Joe Biden a anunțat că zece diplomați ruși vor fi expulzați, precum și impunerea anumitor sancțiuni Moscovei. Acesta reprezintă un răspuns al americanilor la presupusele atacuri cibernetice din partea Rusiei dar și ipoteza potrivit căreia, rușii ar fi avut un amestec în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecu.

„Preşedintele Joseph Biden a emis o ordonanţă executivă care conferă atribuţii suplimentare pentru a demonstra determinarea Administraţiei SUA de a riposta şi de a contracara toate activităţile negative ale Rusiei”, a comunicat Casa Albă.

Joe Biden i-a propus lui Vladimir Putin organizarea unui summit
Joe Biden i-a propus lui Vladimir Putin organizarea unui summit

Joe Biden a propus organizarea unui summit

Aceste măsuri luate de către americani reprezintă răspunsul la ingerințele electorale precum și faptul că serviciile de informații ale SUA acuză Serviciul rus de Informații Externe drept vinovat de atacurile cibernetice SolarWinds, care viza mai multe instituții guvernamentale din America.

Măsurile anunțate ieri de către Administrația Joe Biden include expulzarea diplomaților, precum și sancționarea a șase companii ruse care sunt acuzate de activități cibernetice ilegale. Alte 32 de persoane implicate în ingerințele electorare vor suporta la rândul lor măsurile impuse de către americani. Casa Albă a afirmat că Administrația utilizează canale diplomatice și militare pentru a putea reacționa la următorii pași ai Rusiei dacă aceștia vor exista.

Consilierul prezidențial, Jake Sullivan a afirmat că Statele Unite doresc ”o reacție semnificativă și credibilă, nu să amplifice criza”. Astfel, Joe Biden și Vladimir Putin ar trebui să organizeze un summit care are drept scop purtarea de discuții cu privire la problemele din relația bilaterală.

„Poate exista o relaţie stabilă şi previzibilă. Credem că acţiunile de acum şi diplomaţia în general pot produce rezultate mai bune pentru relaţiile bilaterale”, a subliniat Jake Sullivan, citat de CNN.

În cursul zilei de marți, Joe Biden a avut o discuție telefonică împreună cu Vladimir Putin, cel dintâi reafirmând angajamentul SUA cu privire la susținerea suveranității Ucrainei. Totodată, Biden a propus organizarea unui summit pentru a avea loc un dialog strategic cu privire la controlul armamentului.

Urmăriți Impact.ro și pe